Starbucks slagträ i vapendebatt

2:30 min

I USA har cafékedjan Starbucks bestämt sig för att be sina gäster att inte ta med sig eventuella vapen när de ska fika. Beslutet har väckt stor uppmärksamhet och debatt.

Men att det kommer samma vecka som massakern i Washington, och skottdramat i en park i Chicago, är en ren slump säger Starbucks vd Howard Schultz.

– Vi är varken för eller emot vapen, säger Howard Schultz till CNN, men säger alltså samtidigt att han inte tycker att vapen hör hemma på Starbucks.

Bakgrunden till beslutet är bland annat att vapenvänner tidigare hyllat kedjan för att man inte haft några synpunkter på att en del gäster helt öppet burit vapen, nåt som ju är fullt tillåtet på många platser i USA.

Där nånstans blev företaget ett slagträ i den känsloladdade vapendebatten i USA, och då sa man stopp.

– Men det är inte ett stenhårt förbud, mer en rekommendation, och vi kommer med hänsyn till personalens och gästernas säkerhet inte att avvisa någon som är beväpnad, säger Schultz.

Men beslutet har ändå blivit ett ställningstagande i den alltid aktuella vapenfrågan, som åter går i vågor efter en vecka när tretton människor skjutits ihjäl i Washington och lika många skottskadats i Chicago.

Caféjätten kritiseras nu av USA:s vapenvänner, medan vapenmotståndarna hyllar. En del reagerar också på att Starbucks alls lägger sig i.

– Jag känner mig visserligen tryggare när jag vet att ingen på Starbucks kommer att dra sitt vapen mot mig, men jag vet inte riktigt om jag tycker att det är deras sak att tala om för folk om dom ska bära vapen eller inte, säger Elizabeth när hon kommer ut från ett av Manhattans många Starbucks.

Men Ryan, som är på väg in, tycker kaffekedjan visst har rätt att bestämma själv, trots att han tycker det är allas självklara rättighet att bära vapen:

– Som ett privat företag har dom rätt att bestämma, men jag försvarar samtidigt allas rätt att bära vapen.

Denise, som står och tvättar fönstren på sin arbetsplats, hade inte ens hört talas om högste chefens beslut, och blir väldigt förvånad när jag berättar:

– Att inte ta med sig...vaddå?, frågar hon.

– Sina vapen, har du inte hört om det?, säger jag.

– Neeej! Att inte ta med sig sina vapen in till oss...?!?

Denise förvåning fortsätter:

–- Varför skulle nån vilja ta med sig vapen in till oss? Vapen löser ju ingenting...