USA nära kärnvapenkatastrof - hemliga dokument hittade

1:20 min

USA var mycket nära en katastrof 1961, som kunde ha kostat miljoner amerikaner livet. Det var när en bomb, 260 gånger kraftigare än Hiroshimabomben, riskerade att detonera i North Carolina.

Vätebomberna hade fyra olika säkerhetsspärrar som skulle förhindra en detonation.

På en av bomberna fungerade inte tre av dem när de föll ner mot staden Goldsboro delstaten North Carolina den 23 januari 1961. Den fjärde, en elektrisk kontakt, fungerade som planerat. 

Det här avslöjas av den brittiska tidningen tidningen the Guardian i dag.

Tidningen citerar tidigare hemligstämplade dokument som den undersökande amerikanske reportern Erik Schlosser tagit fram och ska presentera i en kommande bok.

Bomberna, med beteckningen Mark 39, hade en sprängstyrka på fyra megaton. Det är 260 gånger mer än den bomb som ödelade den japanska staden Hiroshima.

Olyckan inträffade när ett bombplan av typen B 52 bröts sönder i luften. Bomberna lossnade, och seglade ner mot marken i sina fallskärmar.

USA har upprepade gånger förnekat att amerikanska liv sattes på spel när bomberna föll.

Men i  dokumentet skriver en ansvarig för bolaget som stod bakom säkerhetsanordningarna på bomberna, att det bara hade behövts en mindre kortslutning för en katastrof.

En rad orter i närheten av nedslagsplatsen skulle ha raderats ut om bomben detonerat.

Dessutom skulle flera stora städer ha drabbats av dödligt radioaktivt nedfall, inklusive huvudstaden Washington, skriver the Guardian.