Uppsala

IT-människor tänker nytt på Hackathon

1:15 min

I dag pågår Uppsala Hackathon. IT-kunniga människor samlas för att hitta på nya idéer till program för datorer och mobiler. Temat för hackathonet som pågår just nu är att använda statistik och data som redan finns tillgänglig på nya sätt.

– Det är jätteroligt att det har kommit så många kreativa människor. De bidrar till en positiv stämning, säger Jens Hammarlund från Förenade IT-entreprenörer i Uppsala som ligger bakom dagens Hackathon i Uppsala.

Vad ska alla här göra?

– Temat är "öppen data". Det betyder att man använder publika datakällor för att komma på nya uppfinningar.

Det är ungefär 80 personer på hackathonet. Många studenter. Men också människor som jobbar i IT-branchen. De ska hitta på sätt att använda tillgänglig data som redan finns tillgängligt via internet - men på nya sätt. Att sätta ihop det till en ny produkt eller dataprogram.

En av grupperna tänker göra något som kan vara till nytta för pendlare.

– Vi satt och spånade i går. Vi tänkte göra en app med reseinformation i Uppsala och Stockholm, säger deltagaren Sara Ingmar.

– Det är förvirrande vilka zoner som behövs för att resa från punkt A till punkt B. Vi tänkte hitta på ett sätt att presentera det tydligare, tillägger Anders Hassis.

Vad gillar ni att vara här?

– Det är ett jättebra event, säger Sara Ingmar.

– Spännande, säger Anders Hassis.

Vad kan en sån här dag leda till?

– Jag hoppas att det leder till idéer som kan bli bärkraftiga egna företag med tiden. Och hjälpa regionen att bli ett nytt IT-kluster, säger Jens Hammarlund från Förenade IT-entreprenörer i Uppsala.