al-Shabaab tar på sig galleriaattack i Nairobi

2:05 min

Flera västerlänningar är bland dem som dödats i attacken mot ett köpcentrum i Kenyas huvudstad Nairobi. Minst 39 människor dödades, två av dem fransmän och två kanadensare. Den terrorstämplade somaliska al-Shabaab-milisen har tagit på sig attacken.

LÄS OCKSÅ:

Svenske Svante Yngrot, 47, hamnade tillsammans med sin fru och tvåårige son mitt i lördagens massaker på gallerian Westgate. Plötsligt stormade skjutande människor in och flera explosioner hördes.

– Jag tar min fru och mitt barn och rusar mot en evakueringsutgång. Vi springer upp en våning och stänger in oss i ett rum med 150 andra personer, berättar han för SVT Nyheter.

Efter tre timmar lyckades familjen fly ut ur köpcentret.

Under lördagskvällen tog al-Shabaab på sig skulden för dådet. Nätverket hade dessförinnan twittrat att man har varnat Kenya och uppmanat landet att dra tillbaka sina trupper i Somalia. Enligt al Shabaab har Kenya "slagit dövörat till", när man har fått varningar.

Vid 20-tiden på lördagen beräknades 30 personer ha dödats och 60 personer skadats i attacken. Angriparna var uniformt klädda och tungt beväpnade och försatte shoppare och besökare i panik.

– De sa att de var al-Shabaab, sedan började de skjuta. Vi gömde oss bakom bilar, folk kastade sina barn under bilar. Jag såg döda, en kvinna och en kille sköts ihjäl nära mig. Mina barn var under bilen och en odetonerad handgranat rullade precis bredvid, berättar ett vittne för Sveriges Radios korrespondent Richard Myrenberg.

Gärningsmännen "avrättade" i praktiken personer som talade utländska språk, berättade vittnen för AFP.

Fasansfulla scener utspelade sig i och kring gallerian, där välbärgade kenyaner och utlänningar är vanliga besökare. Illa skadade offer rullades ut i kundvagnar och döda syntes runt om. Uppgifter talade för att terroristerna även använde granater.

Polis och militär omringade byggnaden och tog sig in för att få slut på attacken. Sporadisk skottlossning hördes under flera timmar. En gärningsman greps under lördagskvällen, resten av dem var inringade på ett av gallerians våningsplan och höll fortfarande vid 21-tiden, svensk tid, en handfull personer som gisslan. Den gripne uppgavs senare ha avlidit.

Ett tusental svenskar bor i Kenya, uppger UD. Fem svenskar ska ha befunnit sig i gallerian vid attacken.

– Det här köpcentret är väldigt populärt, inte minst bland utlänningar, och det fanns ett antal svenskar, både inne i centret och precis utanför, när attacken inleddes. De svenskar vi känner till är säkra och välbehållna, säger Johan Borgstam, Sveriges ambassadör i Nairobi, till TT.

Norske missionären Henning Boganes besökte gallerian i Nairobi när terroristerna gick till angrepp.

-Jag tänkte: Blir vi skjutna nu? Vad kommer att ske? berättar han för VG.

Han befann sig på första våningen när angriparna kastade in en handgranat och sedan började skjuta. Han kunde se ner på entréplanet på det som skedde.

Han och hans sällskap sprang in en korridor och gömde sig på en toalett tillsammans med ett 20-tal andra.

Efter tre timmar stormades toaletten av en militärstyrka, och de blev flyttade till en annan toalett. Totalt höll de sig gömda i nästan sex timmar, skriver NTB.

FN:s säkerhetsråd fördömde i "starkast möjliga ordalag" terrorattacken i Kenyas huvudstad. I ett enigt uttalande sändes också kondoleanser till offrens anhöriga.

Ekot/TT