längdskidor

Viruschock kullkastar Jönssons OS-laddning

4:31 min

I tre veckor har det plågat honom. Och han är inte frisk ännu. Det händer just när han borde ha tränat som hårdast inför OS-vintern. ”Tävlandet före nyår påverkas”, säger Emil Jönsson till Radiosporten.

Ingen penicillinkur och inga andra husmorskurer har hjälpt Emil Jönsson som i tre veckor plågats av ett virus med förkylning och feber.

– Det här har sänkt mig helt. Jag har bara vilat och försökt bli frisk. Frustrerande veckor, när kylan kryper på och jag känner säsongen närmar sig…

Jönsson hoppas nu att det här inte ska bli en ännu segare historia.

–  Det är ju just nu en ganska avgörande tid in mot säsong, så nu tror jag det inte går att ha lika höga krav före årsskiftet, säger han i intervju med Radiosporten.

De senaste dagarna har han börjat röra på musklerna lite lugnt, men den muskulära attacken som är så viktig för en sprintåkare och de långa uthållighetspassen som ska sätta igång hjärtat ordentligt har saknats helt. Om allt fungerar hoppas han börja köra hårda pass i slutet av kommande vecka. Men han är långtifrån säker.

Jönsson har vid två tillfällen vunnit den totala sprintcupen och har sammanlagt 13 delsegrar i sprint. Han har två VM-medaljer, inklusive silvret i lagsprint senast. Men det var i vinter OS-succén skulle komma, efter missen i semifinalen i Vancouver 2010.

–  Men OS är ju långtifrån kört. Till dess ska jag vara tillbaka, förhoppningsvis i fullt normalt skick, säger Jönsson.

En spännande faktor är ändå att han knutit till sig en ny coach, förutom den ordinarie tränaren Bengt Stattin. Det gäller en före detta VM-silvermedaljör som bor ”bara 120 meter” från Jönssons eget hus i Östersund.

–  Ja, Mats Larsson har gett väldigt värdefulla råd. Sotji ligger på hög höjd. Det gäller att att åka energisnålt. Så jag har ändrat lite i skejttekniken så att jag åker mer avslappnat.

I OS körs den individuella sprinten i skejt, medan lagsprinten körs i klassisk stil. Emil Jönsson hoppas fortfarande köra båda dessa tävlingar i Sotji.


Bengt Skött

bengt.skott@sverigesradio.se