POLITIK

MP drar igång valrörelsen i Borås

1:40 min

I helgen sparkar Miljöpartiet i Västra Götaland igång valrörelsen inför Supervalåret.
Att MP på kommunnivå samarbetar med de borgerliga, som tidigare i Borås, kan göra att partiet uppfattas som otydligt, säger partisekreteraren Anders Wallner.

Även om Miljöpartiet den här gången går fram självständigt har man ändå signalerat att det är Socialdemokraterna som ligger närmast till hands att samarbeta med.

– Det har blivit så naturligt, Moderaterna och Alliansen går ju till val tillsammans och på en politik som vi inte ställer upp på. Där de vill fortsätta sänka skatter och inte göra investeringar i klimatet och skolan, som vi vill göra och som vi ser det nu ser vi det lättare att hitta en väg framåt tillsammans med Socialdemokraterna, säger Anders Wallner.

FP sträcker ut en hand
Att det på det lokala planet, i kommunpolitiken, ser annorlunda ut - inte minst i Borås där MP tidigare styrt med de borgerliga - och där FP:s kommunalråd Morgan Hjalmarsson nyligen sträckte ut en hand om att han vill samarbeta igen - kan vara ett problem, medger Wallner.

– Jag kan förstå att man kan uppleva det som otydligt. På alla platser i Sverige gör vi bedömningen var det finns bäst möjlighet att driva igenom våra frågor, i vissa kommuner är det bäst möjlighet med de borgerliga, på andra platser med de röda. Jag tycker det är ett ganska sunt sätt att bedriva politik, så man inte blir fast i den blockpolitik som jag inte tycker gynnat Sverige, säger Anders Wallner.

Inte SD i alla fall
Om också Vänsterpartiet finns med bland de MP kan tänka sig att samarbeta med vill Anders Wallner inte uttala sig om. Däremot säger han att MP varken kan samarbeta med eller göra sig beroende av SD är dock klart. 

Att de rödgröna faktiskt enades med Sverigedemokraterna, i skatteutskottet i veckan, för att stoppa regeringens förslag att höja gränsen för statlig skatt ser Wallner inte som ett samarbete.

– Det vore väldigt konstigt med en opposition i Sverige som inte kan lägga fram sina förslag för att det finns en risk att SD kan rösta med dem, säger Anders Wallner.