Välfärdsdemonstrationer i elva svenska städer

1:42 min

Manifestationer mot nedskärningar och vinster i välfärden hölls i dag i elva svenska städer, bland annat på Medborgarplatsen i Stockholm.

Nätverket Folkkampanj för gemensam välfärd står bakom dagens manifestationer och i det soliga höstvädret i Stockholm har demonstranter samlats under paroller om att stoppa vinster i välfärden och få slut på nedskärningar. I nätverket ingår bland annat lokala fackföreningar och organisationer som Attac, Latinamerikagrupperna och Nej till EU.

Barbro Kjelkerud är en av de som kommit hit för att protestera.

– Jag har arbetat som husmor i cirka trettio år med skolmåltider och jag såg hur det förändrades när entreprenörer kom in i bilden. Det är därför jag är här i dag för att vinsten inte ska gå ner i entreprenörens fickor utan tillbaka till eleverna, säger hon.

Arne Johansson är samordnare för kampanjen och han menar att det finns en opinion mot vinster i välfärden som saknar representanter bland de etablerade partierna i riksdagen.

– Därför är det en massa rörelser i hela landet som har gått samman i Folkkampanjen för gemensam välfärd. Vi demonstrerar här i dag och det här är början. Vi sätter bollen i rullning och vi tänker att vi ska se till att den här frågan inte får sopas under mattan under valrörelsen, säger Arne Johansson.

Manifestationer hölls i ytterligare 10 städer, bland annat i Göteborg där David Bakhtiar slöt upp.

– Det är för lite pengar som de lägger på vård och bättre skolor, menar han.

Skulle du själv kunna tänka dig att betala mer skatt för att få pengar till den gemensamma välfärden?

– Om jag vet att skatten går till vårt samhälle så tycker jag man måste göra det, svarar David Bakhtiar.