Vittnen berättar om terrorattentatet i Nairobi

1:26 min

Det var dramatiska scener när människor lyckades ta sig ut från köpcentret Westgate i Nairobi och möttes av ambulanspersonal, efter att beväpnade män vid lunchtid på lördagen tagit sin in i lokalen och skjutit vilt omkring sig, berättar SR:s Afrikakorrespondent Richard Myrenberg.

LÄS OCKSÅ:

Många kom blödande och sårade och deras vittnesmål var än mer dramatiska. En man befann sig vid garaget när han hörde skottlossning, sedan kom de. 

– De sa att de var al-Shabaab, sedan började de skjuta. Vi gömde oss bakom bilar, folk kastade sina barn under bilar. Jag såg döda, en kvinna och en kille sköts ihjäl nära mig. Mina barn var under bilen och en odetonerad handgranat rullade precis bredvid.

Det var kring lunchtid som ett stort antal beväpnade män, det talas om minst femton, klev in i köpcentret. Enligt många vittnen som jag mötte sköt de först i luften och sedan helt urskiljningslöst på människor.

Därefter kastade de handgranater. I princip tog de kontroll över stora delar av gallerian och fortsatte skjutandet.

39 människor ska ha dött i dådet och minst 150 har skadats. Det befaras att en del döda är barn, i en av restaurangerna hölls en indisk mattävling för barn när de beväpnade männen slog till. Enligt uppgift finns det inga svenskar som kommit till skada.

Den somaliska islamistiska milisen al-Shabaab tog under på kvällen på sig dådet och hotar med fler attacker. al-Shabaab har tidigare gjort sig skyldig till mindre handgranatattacker i Nairobi. Det här en av de största terrorattackerna i Kenya sedan ambassadbombningarna 1998.