Kenya i chock efter terrorattacken i Nairobi

1:56 min

Det är ett chockat Kenya som vaknar upp i dag, efter terrorattacken mot ett köpcenter i huvudstaden Nairobi i går. Aktionen pågår fortfarande, och ett okänt antal personer hålls fortfarande som gisslan.

Det är ett chockat Kenya som vaknar upp i dag. Kenyas president Uhuru Kenyatta försökte samla nationen i denna svåra stund. Han sa i ett tal att landets säkerhetsstyrkor nu är i full beredskap, att det här är en akt av feghet, och att de skyldiga kommer att gripas och straffas.

Totalt 59 människor har hittills bekräftats döda i attacken mot Westgate-gallerian, enligt Kenyas inrikesminister Joseph Ole Lenku.

- Det finns fortfarande gisslantagna inne i gallerian och det gör insatsen svår. Vi har 59 människor som dödats hittills, säger han enligt AFP.

Enligt ministern tror myndigheterna att det rör sig om mellan tio och femton angripare. Mer än 1 000 människor ska hittills ha lämnat gallerian under evakuering.

Det var i går som de beväpnade männen från den somaliska islamistiska milisen al-Shabaab stormade in i köpcentret Westgate i Nairobi. De sköt vilt omkring sig och kastade handgranater mot människorna där.

Annars är orden för i dag sorg och säkerhet. Hur kunde det ske? Det undrar många kenyaner.

En av de jag träffade utanför köpcentret i går och som lyckades ta sig ut var Sono, som gömde sig i en affär i flera timmar medan hon hörde skjutandet.

Hon tycker det tog lång tid innan polisen reagerade, och undrar till hur det kunde gå till. Uppenbarligen gick de bara in fullt beväpnade och med massor av ammunition och granater med sig.

Det är en av frågorna nu, hur kunde säkerheten vara så dålig? al-Shabaab som tagit på sig attacken, har sagt att de tidigare varnat för en stor attack mot Nairobi, och då just mot köpcentret Westgate.