Väntan blir lång för syrier
Det kan bli lång väntan innan syrier här i Sverige får hit sina anhöriga, efter att Migrationsverket ändrade praxis i början av september.
Migrationsverket räknar med att först i januari ha hunnit ge alla syrierna här i Sverige permanenta uppehållstillstånd, och på ambassaden i Amman i Jordanien är det nu fem månaders väntetid för en intervju för syrier som vill komma till Sverige som anhöriginvandrare.
Farid Abou som bor i Åkersberga väntar på att få ta hit sin fru och sina tre barn, och hade hoppats att myndigheterna kunde jobba snabbare.
– Man önskar att Migrationsverket kunde handla lite snabbare när det gäller återföreningen.
Farid Abou säger att han är mycket tacksam över att han få ta hit sin familj till Sverige, vilket nu blir möjligt eftersom Migrationsverket nyligen beslutat att ge omkring 8 000 syrier i Sverige permanenta uppehållstillstånd.
Farids fru och två av barnen lever sedan ett år tillbaka i Istanbul, hans 14-årige son har tagit sig till Aten där han bor på gatan. Farid önskar att svenska myndigheter kunde agera snabbare, Han säger att situationen är mycket svår.
– För det är en väldigt svår situation både för mig och dem.
Migrationsverket räknar just nu med att först i januari nästa år bli klar med att ge alla de runt 8 000 syrierna permanenta uppehållstillstånd. Men besluten fattas löpande – och en del har redan hunnit få besked.
Det är först när syrierna i Sverige fått sina permanenta tillstånd som deras anhöriga som befinner sig i Syrien eller i grannländerna kan få klartecken att komma hit.
Samtidigt växer köerna på svenska ambassaden i Amman i Jordanien. Syrier som kommer dit får nu vänta fem månader på en intervjutid, som är obligatorisk för den som vill söka tillstånd att komma som anhöriginvandrare.
Och eftersom de flesta i kön ändå är syrier, så finns de ingen reell möjlighet att behandla dem med förtur uppger ambassaden.
När syrierna i slutändan kan räkna med att få resa till Sverige kan inte migrationsverket svara på, och inte heller Helena Rietz, ambassadör i Amman i Jordanien.
– Ja, det är väldigt svårt att svara på i nuläget, för vi har haft en sådan anstormning av syrier som vill boka in sig på ambassaden.
Farid Abou i Åkersberga oroas för sonen i Aten, men också för frun och döttrarna i Istanbul. De bor inneboende i en trerummare hos en bekant, Men där bor också ungefär 15 andra flyktingar, och Farid undrar vad som händer om värdparet inte orkar mer.
Och när han beskriver, sin väntan säger han att, det liknar en törstig människas strävan efter en klunk vatten. Dagarna förvandlas till år säger han.
– Det liknar en törstig människas strävan efter en klunk vatten. Dagarna förvandlas till år.