Butiksdöden sprider ut sig

2:09 min

Butiker på landsbygden blir allt mer sällsynt. Hittills i år har drygt 100 butiker slagit igen och varannan av de som finns kvar hotas av stängning.

-- Snaran dras åt. Det blir tuffare och tuffare. Vi ligger väldigt högt i pris jämfört med de stora butikerna inne i tätorterna och vi har genom åren sett att leverantörer inte vill köra för små volymer. Vi har blivit av med några leverantörer och leverantörer som tidigare körde varje vecka kör kanske varannan eller var tredje vecka i stället, säger Annika Alenfelt, som driver Asby Lanthandel i Östergötland.

Hon är sedan 20 år en av åtta delägare i Asby Lanthandel. Butiken ligger i Ydre i Östergötland, som är en av landets minsta kommuner.

Kyrkbyn Asby är vacker men folktom. Skolan är stängd sedan några år och kvar i byn bor knappt 200 personer. Närmaste tätort ligger bara några mil bort och det är där många veckohandlar.

Men Annika Alenfelt är inte ensam om att ha det tufft. Hittills i år har över 100 handlare slagit igen. Kvar finns drygt 800 mindre livsmedelsbutiker. Många av dem är knutna till de stora kedjorna Ica, Coop och Axfood.

Och enligt flera uppgifter till Ekot står nu varannan av dessa mindre butiker och väger mellan konkurs eller att slå igen.

– Man kan säga att de butiker som har det tuffast är på orter där man tagit bort all annan service. Det finns ingen skola, ingen vårdcentral och inget dagis kvar, säger Pär Bygdesson, vd för branschorganisationen Livsmedelshandlarna som ser ett tydligt mönster.

I dag finns dessa avfolkningsorter över hela Sverige. Ofta i landskap som till exempel Skåne, Blekinge och Östergötland där många byar har nära till större orter.

I Asby är räddningen för lanthandeln att den står på flera ben, säger delägaren Annika Alenfelt. Butiken äger en hyresfastighet och driver både café och catering. Ändå tror hon det blir svårt att överleva på sikt.

Vad händer med samhället om ni försvinner som butik?

– Som med alla andra samhällen där butiken läggs ned, jag tror att samhället dör på sikt, säger hon.