Tusentals romer i olagligt register

2:11 min

Över 4 000 romer finns samlade i ett register hos polisen, skriver Dagens Nyheter. Många av de personer som förekommer i registret är ostraffade och fler än 1 000 av dem är barn. Polisen bekräftar för Ekot att det finns ett system som stämmer in på den beskrivningen, och Stockholmspolisen kommer att anmäla sig själv för att utreda detta.

Enligt DN består registret av ett släktträd som ska visa släktbanden mellan de registrerade. Det enda skälet till att de finns med i registret ska vara att de tillhör den nationella minoritetsgruppen romer, skriver tidningen.

Enligt jurister tidningen talat med bryter registret mot flera lagar, bland annat polisdatalagen och lagen om polisens allmänna spaningsregister.

– Jag känner mig illa till mods och det är skrämmande, säger Erland Kaldaras Nikolizsson, ordförande för romska ungdomsförbundet, i P1-Morgon.

Registret, märkt "kringresande", ska finnas i en mapp i Skånepolisens datasystem, och har upprättats av polisen i Lund, enligt DN. Men även bland annat rikskriminalen i Stockholm, länskriminalen i Skåne och kriminalunderrättelsetjänsten i flera städer ska ha tillgång till det.

Lars Förstell, informationsdirektör vid Skånepolisen, säger till Ekot att man har hittat ett system som stämmer in på beskrivningen i Dagens Nyheter, men att det inte upprättats av polisen som myndighet, utan i så fall av en enskild medarbetare.

– Vi har hittat ett register i vårt system som stämmer in någorlunda på beskrivningen i Dagens Nyheter, men systemet är inte upprättat av myndigheten, vi ska undersöka vem som kan ha upprättat ett sådant system, säger Lars Förstell.

Polisen i Stockholm ser mycket allvarligt på anklagelserna om att det ska finnas ett sådant här register.

– Eftersom det kommit uppgifter från media i dag om att det ska finnas ett sådant här register och att vi ska ha använt oss av det, så hälsar länspolismästaren i Stockholms län att polisen kommer att anmäla sig själv för att utreda detta, säger Kjell Lindgren, presstalesman på polisen i Stockholm.

Den datafil som DN tagit del av skapades i slutet på maj 2012, men uppgifterna tros vara äldre än så. Enligt tidningen används registret i polisens verksamhet i dag.

– Varför registrerar polisen romer? Det är rasistiskt. Det är obehagligt att mina barn finns där, säger Sandra Håkansson, vars hela familj finns med i registret, till tidningen.

Ekot