Försvaret

MC-olycka när hemvärnet övade krigssjukvård

4:17 min

I helgen rådde febril aktivitet på Almö naturreservat utanför Karlskrona. Där samlades ett femtiotal hemvärnare för att öva på hur det kan vara när kriget är nära och vad som helst kan hända.

Övningen består dels av ett stort scenario, där Sverige är nära krig, men också av små händelser som individer ska lösa.

En av dessa är en motorcykelolycka som skett på platsen. Sjukvårdare kallas till platsen för att ta hand om den skadade motorcykelföraren.

– Vi ser ett sjukvårdsmoment där en mc-förare har åkt in i ett buskage och brutit benet. Vi har skickat ut sjukvårdade på plats och har beställt sjuktransport så han blir omhändertagen, berättar Ronnie Nilsson, som leder övningen och fortsätter:

– Det är ett troligt scenario, vi ligger ute i fält i månader och det är fordonsrörelse och det här kan ju hända när som helst. Skador kan alltid uppkomma i alla lägen.

Bevakar och skyddar
På naturreservatet rör det sig många militärer som är tungt beväpnade. Här finns sjukvårdare och hundpatruller, och även om allt i dag är på låtsas så är tanken att alla ska kunna göra det här i skarpt läge om det krävs.

– Vi är straxt under 50 soldater här på plats. Det är bevakningskompaniet i 37 hemvärnsbataljonen som övar. Vi har en uppgift att stödja med bevakning om det händer något vid skyddsobjekten i Blekinge, säger Ronnie Nilsson.

Eftersom allt är övning ingår det också att få feedback i allt som görs. Hemvärnets sjukvårdare, Emily Stark och Margareta Singh-Holteman, som tog hand om mc-föraren, får konstruktiv kritik av sjukvårdsbefälet Margareta Karlman.

Efteråt är både Emily Stark och Margareta Singh-Holteman nöjda, men...

–Ärligt talat är jag aldrig riktigt nöjd. Vi kan alltid bli bättre, säger Margareta Singh-Holteman.

--Jag tyckte det gick bra utifrån de förhållanden vi hade. Vi drar i väg med sjukvårdsväska och kroppsskena. Vi kommer dit och tar hand om henne efter de regler vi har lärt oss, fortsätter hon. 

Båda berättar att man reagerar direkt.

– Vi plockar på oss våra sjukvårdsgrejer och springer dit. Det enda man tänker är "rädda honom" och sen gör man så gått man kan, säger Emily Stark.

Övningen förändras
För att övningen ska bli så realistisk som möjligt styrs den av sjukvårdsbefäl som är en sorts spelledare. När som helst kan de ändra förutsättningarna för sjukvårdarna så att övningen utvecklas precis som ett skarpt sjukvårdsläge hade kunnat göra.

Sjukvårdsbefäl Johan Åberg förklarar:

– Vi gjorde det nere på olycksplatsen, vi kan säga att den skadade får högre puls. ”Är det något ni behöver titta på?" Han kanske blir blek och då får de en liten hint och så höjer man ribban för övningen.

Tove Kluge
tove.kluge@sverigesradio.se