MATGRANSKNING

Storpack - ofta betydligt dyrare än småpack

1:32 min

P4 Sjuhärads granskning av maten börjar med storpacken. När 10 storpack i 5 olika affärer jämfördes visade sig nästan hälften vara dyrare än mindre paket. Tipset kom från Stefan Sandström som tycker det är lurendrejeri.

– Här har vi grädde då. Då ser vi att en 3 deciliter vispgrädde kostar 32,83 per liter och en liter kostar 36,80 - allltså fyra kronors skillnad per liter att köpa ett storpack. Det känns ju miljömässigt inte helt okej, säger Stefan Sandström från Borås.

Efter att han hört av sig besökte P4 Sjuhärad 5 olika livsmedelsbutiker i Borås och jämförde 10 olika produkter. 
Till exempel jämfördes ägg, vispgrädde, smörgåsgurka, toalettpapper och krögarpytt. I 18 av de 50 fallen var det billigare per kilo/liter att köpa de mindre förpackningar än att ta ett storpack.

Skillnaden kan röra sig om några ören för ägg och upp mot 5 kronor för vispgrädde, men det varierar stort från affär till affär och mellan olika märken.

Stefan Sandströms råd är att göra som honom och alltid kolla jämförpriset.

– Min fru säger alltid till mig att jag måste börja kolla jämförpriserna och nu gör jag alltid det och det var då jag upptäckte de här sakerna. Så märkte jag att folk fortfarande köpte de stora förpackningarna och när jag visade dem priserna så blev de vansinniga.

– Man tänker ju alltid att det är billigare att köpa storpack. Det här är inte rätt, det är lite åt lurendrejeri hållet, säger Stefan Sandström från Borås.

Så svarar handlarna - LÄS MER HÄR.

Har du fler liknande tips? Ring 17 75 45 eller maila p4sjuharad@sr.se