Starka reaktioner på register över romer

Över 4 000 romer finns samlade i ett register hos polisen, skriver Dagens Nyheter. Många av de personer som förekommer i registret är ostraffade och fler än 1 000 av dem är barn. Fred Taikon, ansvarig utgivare för tidskriften É Romani Glinda, säger att han är förstummad.

– Det här är fruktansvärt illa. Det är en olaglig handling som polisen begår. Det är ju förbjudet att registrera människor utifrån etnicitet - och så gör våra myndigheter det. Det här är ett otroligt lagbrott. Man blir förstummad, säger Fred Taikon till TT.

Han tror att avslöjandet kommer att leda till stor debatt - och många polisanmälningar.

– Flera romska organisationer kommer säkert att anmäla registret.

Han vet inte om han själv förekommer i registret.

– Jag känner en otrolig frustration över att det här ska förekomma i Sverige. Jag kan förstå om det handlar om ett brottsregister, men varför registrerar man i så fall barn?

Du känner inget tvivel om riktigheten i uppgifterna?

– Nej, jag har länge misstänkt det. Vi har haft kontakt med andra romer som har signalerat om det här, där de i olika förhör har fått se bilder på människor för att hjälpa till att identifiera dem. Där har romska ungdomar också förekommit, säger Fred Taikon.

– Jag har inga ord. Jag är helt chockad, säger Rosita Grönfors, ordförande i Riksförbundet Internationella romska och resande kvinnoorganisation, om DN:s avslöjande.

Hon säger att förtroendet är förstört och frågar sig varför polisen kartlägger en av Sveriges minoriteter.

– Det här är undangömt, vi vet inte hur många år man har gjort det här. Och vad finns det mer att lyfta fram? Jag tror att det blir mer när man börjar undersöka. Historien börjar upprepa sig.

Rosita Grönfors sitter själv med i en referensgrupp med integrationsminister Erik Ullenhag (FP), som representant för det romska folket.

– Det arbete som vi har påbörjat och de undersökningar som vi har varit med i, jag tror ingen av oss kommer medverka något mer. Nu när vi vet om att alla blir registrerade kommer romerna dra sig tillbaka, säger hon.

TT