Romska ungdomsförbundet kräver svar från Ask

8:06 min

Efter avslöjandet i Dagens Nyheter om att tusentals romer i Sverige finns samlade i ett register hos polisen vill nu flera drabbade ha svar.
DN:s chefredaktör Peter Wolodarski tror att Sverige kommer att få internationell kritik för det här.

– Jag känner mig illa till mods och det är skrämmande, säger Erland Kaldaras Nikolizsson, ordförande för romska ungdomsförbundet, i P1-Morgon.

Han och hans familj är alla med i registret, berättar han.

– Även min tvååring finns med, och äldre som inte längre finns i livet. Jag tror inte heller en sekund på att det här är verket av en enskild polis.

– Det vi gör nu är att vi sökt kontakt med justitieminister Beatrice Ask, där hon får förklara vad som hänt, säger Erland Kalderas Nikolizsson.

Han tror inte att det förekommer liknande registreringar hos polisen av andra etniska grupper i Sverige, som judar till exempel.

Peter Wolodarski, chefredaktör på Dagens Nyheter, tidningen bakom avslöjandet i dag, understyker allvaret i att polisen har ett sådant här register.

– Det här är inte ett brottsregister, utan anledningen till att de finns här handlar om att de tillhör romska familjer, säger Peter Wolodarski i P1-Morgon.

– Det är inte tillåtet utan förbjudet enligt lag. En myndighet får inte registrera människor utifrån etnisk grund, säger han.

Han berättar att minst ett 70-tal poliser fritt kunnat söka i det här systemet.

– Det ska bli intressant att se hur polisen hanterar det här nu. Och hur de människor som finns i registret ska få upprättelse. Jag tror också att Sverige kommer att få internationell kritik för det här, säger Peter Wolodarski.

– Det här är dag ett, det kommer att komma mer, säger han också om Dagens Nyheters avslöjande i dag.

Ekot och P1-Morgon