Ny palestinsk regering godkänd

Det palestinska parlamentet godkände på torsdagen en ny palestinsk regering. Regeringen innehåller många nya namn och flera Arafat-trogna ministrar är nu borta.

Det var efter långa och komplicerade förhandlingar som den palestinske premiärministern Ahmad Quray till slut lyckades få ihop en regering som kunde godkännas av det palestinska parlamentet.

Flera ministerlistor, där Quray försökte behålla gamla trotjänare från Arafats dagar, har tillbakavisats. Quray som själv anklagas för att tillhöra det gamla korrumperade PLO-gardet har tvingats till många eftergifter för att kunna stanna kvar som premiärminister.

Riskerade sin plats
Hade parlamentet sagt nej till hans regering hade han därmed varit tvungen att lämna in sin avskedsansökan. Nu slapp han avgå och den palestinska regering som nu tar vid är ytterligare ett stort steg bort från de gamla Arafat-inspirerade maktstrukturerna.

I den nya regeringen, som delvis har karaktären av en tjänstemannaministär, har många experter fått ta plats istället för politiker med rötter i den gamla regimen.

General ny inrikesminister
Ny minister är bland andra den före detta generalen Nasir Yusuf och som inrikesminister får han ansvaret för att reformera de palestinska säkerhetsstyrkorna. Honom vägrade Arafat på sin tid att godkänna som inrikesminister eftersom han inte uppfattades som tillräckligt lojal.

En av de mer kända politikerna som får stanna kvar är utrikesministern Nabil Shaat, men inte som utrikesminister utan som vice premiärminister. En annan namnkunnig politiker, Saeb Erekat, får dock lämna regeringen, men stannar kvar som palestiniernas chefsförhandlare med israelerna.

Den nya palestinska regeringen är en seger för den nye presidenten Mahmoud Abbas som nu får det lättare att få igenom sitt reformprogram där kampen mot korruptionen är en vikigt del.

Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se