Långdraget gisslandrama i Kenya

0:44 min

Redan vid lunchtid under måndagen hördes flera explosioner och häftig eldgivning från gallerian och en svart rökpelare steg mot luften.

Sent på måndagskvällen säger en regeringstalesman till Afp att det inte finns några ur gisslan kvar i byggnaden, som ska sökas igenom av militär.

"Vi har kontroll över Westgate" skriver inrikesdepartementet på Twitter.

Operationen vid köpcentret Westgate i Nairobi pågick under hela måndagen, efter att ett femtontal al-Shabaab-anhängare sedan i lördags belägrat gallerian och tagit flera personer som gisslan.

Gärningsmännen "springer och gömmer sig" men har ingenstans att ta vägen, sade inrikesministern Joespeh Ole Lenku tidigare under dagen.

Han sade även att regeringsstyrkorna har kontroll över alla våningsplan i köpcentret.

Sent på måndagseftermiddagen rapporteras att skottlossningen inne i gallerian ökat. Det kan röra sig om ett försök från säkerhetsstyrkorna att bryta ett dödläge som uppstått.

Runt 15 Al-Shabaab anhängare uppges ha barrikaderat sig i ett utrymme i gallerian.

Sveriges Radios Afrikakorrespondent, Richard Myrenberg, finns på plats utanför köpcentret i Nairobi.

Tidigare idag berättade han om den aktion som inledes av de kenyanska säkerhetsstyrkorna i ett försök att få ett slut på Al-Shabaab anhängarnas belägring av gallerian.

– Vi ser specialstyrkor springa mot det här området och en stor svart rökpelare stiger mot skyn. Riktigt vad som händer är svårt att säga, eftersom man spärrat av ett strort område kring köpcentret, berättade Richard Myrenberg.

Minst 63 personer har dödats i dramat och ytterligare 63 personer saknas, enligt kenyanska Röda korset.

En talesperson för den kenyanska militären uppgav sent på söndagskvällen att de flesta som hållits som gisslan nu blivit fria. Men ingen utomstående har sett dem och uppgifterna om personer som räddats går isär.

Polischefen David Kimaiyo uppger enligt Reuters att flera personer har räddats från shoppingcentret under natten.

Polischefen beskriver det som att säkerhetsstyrkorna nu ringar in terroristerna. Men enligt en anonym källa med kunskap om räddningsoperationen, som nyhetsbyrån AP har pratat med, har ingen av de gisslantagna räddats under natten.

Enligt uppgifter på plats ska 15 al-Shabaab-anhängare  ha förskansat sig i ett rum tillsammans med gisslan.

– Ja, man vet att de tungt beväpnade, men det är oklart om de har sprängmedel med sig, säger Rickard Myhreberg.

Just nu befinner sig många soldater runt köpcentret Westgate, medan bepansrade fordon närmar sig gallerian där tät svart rök väller ut.

Insatsen i köpcentret kommer att avslutas "snart", sade inrikesminister Joespeh Ole Lenku vid en direktsänd presskonferens.

Två "terrorister" ska ha dödats i dagens insats. Alla gärningsmän uppges vara män, men några av dem ska ha klätt sig som kvinnor.

Fler än tio personer har gripits misstänkta för inblandning i terrordådet i köpcentret, enligt polis rapporterar AFP.

Vi befarar att dödstalet kan komma att stiga kraftigt, säger en kenyansk bedömare till BBC, samtidigt som militär genomför en räd.

Elva kenyanska militärer har skadats i striderna och får nu vård, berättar kenyanska försvaret på Twitter.