
Rikspolischefen förbannad över registrering
Nu kommenterar Rikspolisstyrelsen uppgifterna om att det finns ett register över romer i Sverige. Rikspolischef Bengt Svenson bekräftar för Ekot att romer har registrerats, och han är förbannad.
– Så vitt jag har förstått så finns det en analysfil nere i Skåne som ska innehålla de uppgifter som tidningen Dagens Nyheter redovisar. Och det gör mig förbannad helt enkelt att det kan vara på det här sättet, säger Bengt Svenson.
Svensk polis har ett register av romer i Sverige som innehåller personuppgifter och kartläggning av släktband på över 4000 personer däribland flera barn. Det skriver Dagens Nyheter idag.
Enligt tidningen ska registret vara upprättat i Skåne men finnas tillängligt för poliser runt om i landet.
Polisen i Skåne har meddelat man undersöker ett register över romer men att det inte är upprättat av myndigheten utan i sådant fall skapats av en enskild medarbetare.
Kjell Lindgren på polisen i Stockholm håller med om att ett register skapat utifrån personers etniska bakgrund inte är tillåtet.
– Man ska inte ha registrering av, som det påstås, någon slags etnicitet. Just nu så har länspolismästaren fattat beslut om att vi skriver anmälan på oss själva. För det här tycker vi är en allvarlig anklagelse och ett allvarligt brott. Det ska inte behöva finnas några frågetecken kvar, säger Kjell Lindgren vid Stockholmspolisen.
Erland Calderas, ordförande romska ungdomsförbundet är mycket kritisk till registret som han delvis fått se via Dagens Nyheter.
– Jag har ju fått se den delen av listan där jag förekommer och min familj förekommer. Det är ju ett stort släktträd egentligen över fyra tusen romer, hur de är besläktade med varandra och när man har fötts och när man har dött. Vi pratar om barn från sju månader, som är ett år och som är två år gamla. Och då tänker jag hur kan en tvååring vara värdefull för polisens arbete? Säger Erland Calderas.
Lena Nitz, ordförande för Polisförbundet blir bestört över uppgifterna.
– Den spontana reaktionen det är ju att man blir bestört, ledsen och arg. Och att vi måste få reda på hur det ligger till med det här, säger Lena Nitz.
Jonas Fredén
Ekot