Jönköpings län

Många reaktioner på att romer registreras

6:14 min

Reaktionerna är många efter nyheten om att polisen för register över romer. Domino Kai som är uppväxt i Jönköping tycker att huvuden måste rulla, men polisen i länet tiger. 

Efter Dagens Nyheters avslöjande om att polisen fört ett register över romer, bland annat i Jönköpings län, väljer polisen här att inte svara på frågor från massmedia.

Enligt Dagens Nyheter handlar det om ett biologiskt register, där de som förs in i det är antingen romer själva eller har en relation till en rom. Det är Skånepolisen som olagligt registrerat över 4 000 romer, många av dem barn. Men poliser på andra håll i landet ska ha haft tillgång till registret.

Från Jönköpings län finns exempelvis fyra barn registrerade; en tvåårig pojke, två åttaåriga flickor och en tioårig flicka.

Domino Kai är uppväxt i Jönköping, har jobbat på Diskrimineringsombudsmannen, utbildningsradion och är romsk aktivist, kan man säga, och hans första tanke när han hörde om polisens hemliga register av ett av Sveriges minoritetsfolk var att det var förskräckligt.
– Ja, förskräckligt att det får hända i ett demokratiskt land som Sverige år 2013.

Han tycker nu att justitieministern måste agera ordentligt och ge ut en riktig signal.
– Huvudena måste rulla och signalen måste vara tydlig att så här gör man inte i Sverige.

Avslöjandet har lett till många frågor till polisen i Jönköpings län om hur de hanterar personuppgifter, men man väljer alltså att inte möta massmedia.

I stället hänvisar polisen i länet till ett pressmeddelande där operative chefen Jimmy Liljebäck säger att de inte kände till registret och ska ta reda på mer fakta innan de vill svara på några frågor.

– Dagens Nyheters uppgifter är helt nya för oss och om de stämmer är det självklart mycket allvarligt. För att helt utesluta att någon polisanställd i Jönköpings län inte följt gällande lagstiftning, går vi nu till botten med myndighetens hantering av personuppgifter. Det är viktigt att vi har fakta innan vi besvarar några frågor, säger Jimmy Liljebäck i pressmeddelandet.

Tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem som kommenterar rättsfrågor i media tycker att det finns ett godtagbart skäl till att polisen håller tyst i dag.
– Om man riskerar att hamna i den misstänktes position så vill man kanske inte uttala sig i media innan man blivit förhörd.

Sven-Erik Alhem tror att man måste tränga riktigt ner i djupet nu.
– Det är nödvändigt, detta kommer ligga och gro om det bara blir en liten utredning.

Kew Nordquist som är miljöpartistisk riksdagsledamot från Tranås och ledamot i polisstyrelsen i Jönköpings kommenterade uppgifterna om ett register så här:
– Jag hoppas det inte är sanktionerat högre upp utan att det är någon enskilds verk.

Vad kan man göra för att bli av med sånt här?
–Skärpa den interna kontrollen.

Fotnot: Romer (tidigare zigenare) är som nationell minoritet en sammansatt grupp som rymmer människor med exempelvis svenskt, finskt och utomnordiskt ursprung. Även de som kallas resande (tidigare tattare) räknas i Sverige till den romska minoriteten. (Källa: nordiskamuseet.se)