Malmö

"Varför ska våra barn ha ett litet z i kanten?"

1:54 min

Reaktionerna efter Dagens Nyheters avslöjande om polisens register över svenska romer har väckt starka reaktioner. På Romskt informationscenter i Malmö, som jobbar med att fler romer ska bli delaktiga i samhället, har telefonerna ringt hela dagen.

– Man känner ilska, man känner varför ska vi romer vara stämplade? Det är våra barn som är registrerade, att de kanske har ett litet z:a vid kanten. Det gör ont, det gör jätteont, säger Diana Bogelund som jobbar på Malmö informations- och kunskapscenter och som själv är rom.

– Ursäkta, det är så stressigt idag. Jag har telefonen och mailen igång hela tiden, säger Robert Vävström som stressar runt med en bunt papper i handen.

Bredvid honom vankar Marian Wydow omkring och pratar i telefon. Det har ringt hela dagen, säger Marian.

– Det är romer som är frustrerade, besvikna på samhället. Återigen görs det kartläggningar om romer som man även har gjort tidigare, man hänvisar till andra världskriget och menar på när ska detta sluta? Så en stor frustration finns det bland romer, säger Marian Wydow.

Det är Malmö stad som står bakom Romskt informations- och kunskapscenter, där jobbar både romer och icke-romer med att få fler i den utsatta folkgruppen delaktiga i samhället. Det har man gjort i flera år nu och chocken och upprördheten efter Dagens nyheters avslöjande är stor.

Frågorna som många ställer sig på centret är varför. Varför har polisen ett register över romska två-åringar? Och hur ska man se till så att det här inte raserar år av hårt arbete för att öka förtroendet för myndigheter bland den romska minoriteten i Malmö.

– Det kommer att bli ännu svårare nu. Vi jobbar ju med att öka romsk delaktighet i samhället, att få ut de i jobb och att de ska fullfölja sin skolgång. Jag tror att det kommer att bli lite svårare nu, säger Diana Bogelund som jobbar på Romskt infocenter.

Varför det?

– För nu känner de sig ännu mer misstänksamma, de har den här stämpeln på sig nu, säger Diana Bogelund.