En nyöppning av gruvan i Stekenjokk kan bli verklighet

Imorgon ska styrande politiker i Strömsund ta ställning till en nyöppning av gruvan i Stekenjokk, skriver Strömsunds lokal tidning.

Planerna på en nyöppning av gruvan är redan långt gångna för bolaget Vilhelmina Minerals som nu inväntar besked från Bergstaten.

Men först ska Länstyrelserna i Västerbotten och Jämtlands län säga sitt och de har i sin tur vänt sig till Strömsunds och Vilhelmina kommuner för att veta var de står i frågan. Politikerna i Vilhelmina har redan ställt sig positiva till en nyöppning av gruvan. 

Företaget bedömer att det finns tillräckligt med mineraler för en gruvbrytning under 15 år och att gruvan kan ge omkring 150 jobb. De bedömer även att gruvan indirekt skulle ge mellan 450 till 600 jobb i det lokala näringslivet. 

Den rika fyndigheten har av myndigheten Sveriges geologiska undersökningar, SGU, klassats som riksintresse. 

Samebyarna i området anser att en eventuell gruvöppnings skulle ha negativa konsekvenser för rennäringen, som även är ett riksintresse i området. Frågan blir då vilket intresse som ska vägas tyngst. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio