MATGRANSKNING

De dyra storpacken - misstag eller "fusk"

1:38 min

Mängdrabatt behöver inte gälla för storpacken i livsmedelsaffären  - det visar en granskning av P4 Sjuhärad. På organisationen Sveriges Konsumenter är man övertygad om att det ligger en tanke bakom.

Som nyheterna berättat har storpack ofta ett högre jämförelsepris än mindre förpackningar i livsmedelsaffärer - tvärtom vad man kanske kan tro.

När P4 Sjuhärad en jämförde 10 olika produkter i 5 mataffärer visade det sig att strax under hälften faktiskt var dyrare än de mindre alternativen.

Vanligt, och inte olagligt
På organisationen Sveriges Konsumenter är man inte förvånade. Liknande undersökningar har visat att detta är något som mataffärer över hela Sverige gör systematiskt.

– Man märker ju att handeln tar varje chans att få ut några extra kronor. Det är inte vilseledande i lagens bemärkelse, men de utnyttjar konsumenternas tidspress och allmänna föreställning om att en större förpackning är billigare, säger Jan Bertoft - generalsekreterare på Sveriges Konsumenter.

"Handlar om misstag"
Totalt gjordes alltså 50 stickprov i vår undersökning och i 18 av fallen var det billigare att köpa en mindre förpackning än att ta ett storpack.

Nyheterna har försökt få tag på cheferna för de fem butiker som kollats i undersökningen för en förklaring, men av de vi kunnat nå vill ingen vara med på band.
Det man säger är att det rör som om misstag. Man har många produkter som ofta byter pris, och man fokuserar på de små förpackningarna eftersom de är populärast. Då kan det hända att storpackspriset inte hänger med.

"Handlar om taktik"
Jan Bertoft på Sveriges Konsumenter tror inte på det. Han menar att alla livsmedelsaffärer har bra koll på vilka priser man sätter.

– Ett och annat misstag kan det säkert vara, men man kan inte skylla allt på det. Jag är fullständigt övertygad om att det finns en systematik i det här, att man tänker "här kan vi faktiskt ta ut mera pengar".

-- Det är ett bedrövligt resultat och ett sätt att utnyttja konsumenterna, säger Jan Bertoft till TT.

När vi berättar för kunder om priserna på vissa storpack träffar vi en kvinna som det inte är en nyhet för.

– Jag har jobbat i butik i många år så jag har koll på det där.

Du vet att man gör sådär?

– Ja.

Handeln: "inte acceptabelt"
Thomas Svaton är vd för Svensk Dagligvaruhandel och menar att inköpspriset ställer till det.

– Jag tycker inte det är acceptabelt utifrån den förväntan kunderna har, men en förklaring kan vara att själva förpackningen som omger varan är dyrare vilket gör kilopriset dyrare, säger han.

Thomas Svaton tycker att konsumenter ska kontrollera sina varor.

– Givetvis borde det vara självreglerat, men fråga och ställ krav i din butik.

P4 Sjuhärad/Carin Fock, TT