Angela Merkel vill bilda regering med SPD

1:36 min

Tysklands förbundskansler Angela Merkel har tagit de första kontakterna med det största oppositionspartiet Socialdemokraterna SPD om att bilda regering Men SPD kan ta tid på sig att svara.

Valsegraren, kristdemokraten Angela Merkel sa i dag att hon på måndagsförmiddagen hade en första kontakt med socialdemokraterna SPD:s ordförande Sigmar Gabriel om ett möjligt regeringssamarbete, en så kallad stor koalition.

Hon hade då fått svaret att SPD inte vill svara förrän man har haft ett extra partikonvent på fredag. Först då vet SPD om det i partiet finns intresse att samarbeta med Merkel.

– Det finns ingen automatisk väg till en stor koalition, sa Sigmar Gabriel och antydde därmed att SPD  ställer hårda krav för att ingå i ännu en Merkelledd regering.

Det skulle till exempel vara en lagstadgad minimilön eller stora pengatillskott till den tyska dagisverksamheten. Detta för att acceptera  vårdnadsbidraget som är en absolut hjärtefråga för kristdemokraterna i Bayern, CSU, som kommer ingå i en ny Merkelregering.

Räkna med hårda interna diskussioner inom SPD  i frågan om en stor koalition.

Merkel sa också i dag att Tyskland och Europa står inför stora svårigheter och utmaningar och därför behövs en stark regering. Hon uteslöt dock inte kontakter med det tyska Miljöpartiet.

I flera andra partier dras i dag slutsatser av gårdagens val. Liberala FDP:s ordförande Philipp Rösler avgår efter att partiet åkt ur förbundsdagen och styrelsen för Miljöpartiet ska erbjuda sig att avgå.