
Forskare: Liberala FDP:s skräll ändrar tysk politik
Den stora skrällen i det tyska valet i går var att det liberala FDP åkte ur förbundsdagen. Det anser tyska valforskare från de stora opinionsinstituten. Och det politiska landskapet kommer att förändras när kristdemokraternas långvariga koalitionspartner nu försvinner från den politiska scenen, tror valforskaren Renate Köcher.
– Väljarna har nu bara ett alternativ som ligger i mitten-högerfåran, och tre alternativ som finns i mitten-vänsterfåran. Detta kommer förstås även påverka CDU, som har färre partier att samarbeta med och måste vrida sig mer åt vänster än vad partiet har behövt göra tidigare, säger Renate Köcher, professor hos opinionsforskarna Institut für Demoskopie Allensbach.
Hon tycker annars att det var upplagt för överraskningar i det här valet.
Två partier, FDP och det nya eurokritiska Alternative für Deutschland, har balanserat på 5-procentspärren i opinionsundersökningarna. Men att FDP, som suttit i Förbundsdagen sedan 1949, verkligen åkte ur var en skräll, säger Renate Köcher.
FDP rasade från 14,6 procent i valet 2009 till 4,8 procent nu. Varför gick det så dåligt för partiet, som suttit i en koalitionsregering med Angela Merkels kristdemokrater den senaste mandatperioden?
– Det har gått dåligt under hela mandatperioden. Väljarna hade väntat sig ett bättre samarbete mellan regeringspartierna, till skillnad från hur det var när kristdemokraterna satt i koalition med socialdemokraterna mellan 2005 och 2009. Väljarna blev förvånade över att det blev så mycket gnissel och kontroverser mellan kristdemokraterna och FDP.
Även delstatsvalet i Bayern nyligen, där det gick uruselt för FDP, bidrog till raset i förbundsdagsvalet.
– Väljarna var rädda att en röst på FDP skulle vara en bortkastad röst, säger Renate Köcher.
Hon tror att FDP trots allt kan klara att göra comeback i Förbundsdagen, men säger också att det kommer bli svårt eftersom partiet knappast har erfarenhet av utomparlamentariskt arbete, och måste klara att förnya sig både när det gäller innehåll och vilka som ska leda partiet.
FDP:s uttåg ur Förbundsdagen ger också Angela Merkels kristdemokrater problem. De gjorde ett mycket starkt val, men måste nu se sig om efter en ny koalitionspartner.
– Det är inte möjligt för dem att bilda en minoritetsregering, det är ingen risk de vill ta, säger Renate Köcher.
Renate Köcher nämner eurokrisen, där kristdemokraterna behöver ha stöd i ryggen och därför kommer att söka en koalitionspartner.
– Först och främst blir det intensiva förhandlingar med socialdemokraterna. Men samtidigt är det inte helt bra med en regering som har 83 procent av parlamentsledamöterna bakom sig, och en opposition som har knappt 17 procent. Jag förmodar att kristdemokraterna också för samtal med De Gröna, säger Renate Köcher.