Stockholmspolisen anmäler sig själva för register om romer

1:27 min

Skånepolisens register av romer gör att Stockholmspolisen anmäler sig själv eftersom registret ska ha varit tillgängligt för poliser runt om i landet.

Totalt innehåller det strax över 4000 människor, bland dessa många barn och anledningen är att de fötts i romska familjer.

Sandra Håkansson tycker att registret är obehagligt, och hon visste inte att hon och hennes tre barn i Skarpnäck fanns med i registret:

- Det var en reporter som kom till oss från DN. Alltså han kom hem till oss för att han såg att vår minsta flicka Sara, hon är en av de minsta som finns med i registret, var med. Han tyckte att det var för jävligt och undrade om vi ville vara med, berättar Sandra Håkansson. Det var på så sätt vi fick veta att vi var med.

Vad blir nästa steg för er nu då?

- Ja vi ska försöka att dom tar bort allt. Vi ska ju inte vara med där! Speciellt inte våra små barn. Alla mina tre barn är med. Det är sjukt, det är obehagligt, att någon följer dom, säger Sandra.

Ja, det är många som upprörts över nyheten om Skånepolisens register. Diskrimineringsombudsmannen, DO, inleder nu utredning, Integrationsminister Erik Ullenhag är mycket kritisk till uppgifterna och Justitieminister Beatrice Ask anser att det är absolut nödvändigt att de rättsvårdande myndigheterna går till botten med uppgifterna.

Och Stockholmspolisen anmäler nu alltså sig själva, säger Kjell Lindgren presstalesman vid Stockholmspolisen:

- Det här är ju inte enligt de intentioner och enligt de normer som finns för polisarbete i Sverige och registerhållning. Det är ju också därför som Länspolismästaren har tagit inititativ till att skriva en anmälan och lämna in den till internutredningar för att vi ser så allvarligt på att sånt här förekommer att det måste utredas. Har Stockholmspolisen haft tillgång till det här och har det i sådana fall använts, säger Kjell Lindgren.