Vill att frågan lyfts till EU-nivå

1:33 min

Frågan om svenska polisens register över romer bör lyftas till EU-nivå. Det kräver nu två svenska EU-parlamentariker.

Vänsterpartisten Mikael Gustafsson säger att hans partigrupp nu begär att frågan ska upp för debatt nästa gång hela parlamentet träffas.

– Just när det sker brott mot mänskliga rättigheter pratar parlamentet om det, ganska ofta. Vi antar resolutioner och sätter fingret på att det här är någonting som är helt fel och upprörande. Det skulle jag vilja att vi gör i det här fallet också, säger han.

Enligt Mikael Gustafsson innebär den svenska polisens romregister "ett klart brott mot Europakonventionen om mänskliga rättigheter".

Sverige brukar sällan stå i skottgluggen för EU-parlamentets kritiska resolutioner om mänskliga rättigheter. Ett undantag var 2007, när parlamentet fördömde Sveriges utvisning av två terrormisstänkta egyptier till Egypten.

Nu begär alltså EU-parlamentets vänstergrupp, GUE/NGL, en debatt om det svenska romregistret vid parlamentssessionen i Strasbourg om två veckor. Om det blir debatt eller inte avgörs sannolikt nästa torsdag, vid parlamentets så kallade talmanskonferens.

– Om EU-parlamentet säger någonting har ju det betydelse både för det enskilda landet, men också hur kommissionen och rådet sedan behöver agera i olika frågor. Formellt har det ingen betydelse, men som politisk yttring har det stor betydelse, säger Mikael Gustafsson.

Även Folkpartiets EU-parlamentariker Cecilia Wikström är mycket upprörd över uppgifterna om romregistret. I en formell fråga begär Wikström i dag att EU-kommissionen ska starta en egen utredning om möjliga brott mot EU:s lagar och grundläggande rättigheter.