Biståndspengar betalade Carlssons lön

2:29 min

För en vecka sedan avgick tidigare biståndsminister Gunilla Carlsson. I dag kan Ekot avslöja att hennes lön och hennes statssekreterares lön, under fyra års tid, betalades med biståndspengar. Det handlar om över 20 miljoner kronor, enligt Ekots granskning.

Utrikesminister Carl Bildt (M) säger att det inte är något konstigt att Gunilla Carlssons lön finansierats med biståndsmedel. Det handlar om en rad kostnader som räknas av mot biståndsbudgeten enligt honom.

– Det är fullt normalt, det har skett under alla år. Det sker även i andra länder fast på lite olika sätt, säger Carl Bildt.

2009 tittade Utrikesdepartementet, UD, på vilka avräkningar som skulle kunna göras från biståndsbudgeten. Alltså: Vilka av UD:s utgifter som kan kallas för bistånd och betalas ur den budgeten.

Anledningen var att UD behövde finansiera sin förvaltning, eftersom att anslaget skurits ner. Det handlade om att hitta nya pengar.

Då kom förslaget att betala den biståndspolitiska ledningens löner och omkostnader med biståndspengar.

Enligt uppgift till Ekot presenterades idén för kabinettsekreterare Frank Belfrage och Gunilla Carlssons dåvarande statssekreterare Joakim Stymne, som båda godkände förslaget. Upplägget finns presenterat i en promemoria, men ett skriftligt beslut saknas.

Under fyra år 2009, 2010, 2011 och 2012, betalades Carlssons och hennes statssekreterares löner av biståndspengar. Det handlar om mellan fem och sex miljoner kronor om året, totalt över 20 miljoner kronor.

– När man är minister bör man vara betald som alla andra minister. Det är regeringskansliet, betald ur utgiftsområde ett som är rikets styrelse, säger Bodil Ceballos, biståndspolitisk talesperson för Miljöpartiet.

Vad blir effekten?

– Effekten blir ju att det blir mindre pengar som går till fattiga människor ute i världen.

Det har aldrig tidigare hänt, att biståndsministerns lön klassats som bistånd. Det finns heller inga andra ministrar, vars löner betalas ur deras budgetanslag.

– Jag tycker det är lite närigt, man borde hålla sig för god för det, säger Kenneth G Forslund, Socialdemokraternas biståndspolitiska talesperson.

Men vad ska biståndsbudgeten användas till då, hon jobbade ju ändå med bistånd?

– Jo, men biståndsbudgeten ska hjälpa fattiga och förtryckta.

Till Ekot uppger de övriga allianspartiernas biståndspolitiska talespersoner att de inte kände till att Carlssons lön betalades via biståndsbudgeten.

Gunilla Carlsson avgick som biståndsminister förra veckan, hennes lön var 121 000 kronor i månaden. Hennes statssekreterares lön är 91 800 kronor i månaden.

Sedan januari i år betalas deras löner inte längre med biståndspengar.

Vad tycker du om att lönerna betalades med biståndspengar? Kommentera.