V kräver granskningskommission om romregister

1:57 min

Vänsterpartiet vill att en granskningskommission utreder vad regeringen känt till om polisens registrering av romer. Det säger partiledaren Jonas Sjöstedt.

– Vi tycker att man ska göra en oberoende granskningskommission som får se vad som egentligen har hänt med det här registret inom polisen, säger Jonas  Sjöstedt.

Vänsterpartiet tycker också att det är viktigt att man tar ett lite större grepp och ser om det har funnits eller finns det fler liknande register.

Efter Dagens Nyheters avslöjande om att polisen i Skåne har ett register över tusentals romer har en rad myndigheter meddelat att man kommer att granska fallet.

Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden, som har tillsyn över polisens hantering av personuppgifter, besöker idag polisen i Skåne för att få information om registret. Även Diskrimineringsombudsmannen har inlett en granskning.

Skånepolisen har polisanmält sig själv efter avslöjandet och Riksenheten för polismål, som utreder brottsmisstankar mot polisanställda, har inlett en förundersökning. Misstankarna gäller brott mot personuppgiftslagen.

Trots att flera myndigheter kommer att granska uppgifterna om polisens registrering av romer, tycker Jonas Sjöstedt att det behövs en särskild granskningskommission.

– För att det också handlar om ett politiskt ansvar. Om det finns kännedom om det här som har hänt så är det viktigt att reda ut om det har varit så eller inte, säger han.

Vänsterpartiet hoppas få med sig de andra rödgröna partierna på förslaget. Och Maria Ferm, Miljöpartiets rättspolitiske talesperson, säger till Ekot att hon ser ett behov av en granskningskommission.

Socialdemokraten Morgan Johansson, ordförande i justitieutskottet, tycker däremot att det är för tidigt att ställa ett sådant krav och att man istället bör invänta resultatet av de utredningar som nu dras igång av olika myndigheter.