Nässjö

Omtvistad vildsvinsfälla får säljas

6:01 min

Efter fyra års tvistande har Lars-Olof Lundgren och hans företag fått sin kontroversiella vildsvinsbur godkänd av Naturvårdsverket. Nu ska den ut på marknaden - men det finns fortfarande frågetecken.

De senaste dryga fyra åren har varit en enda lång kamp för Lars-Olof Lundgren och hans familjeföretag Lotin i Fredriksdal utanför Nässjö. Under de här åren har han nämligen försökt få sina vildsvinsfällor godkända av Naturvårdsverket.

– Det som gör fällan så extremt effektiv är den här bökluckan, med lite mat under och mycket över, så kommer det grisar och när högen börjar ta slut kivas de om den sista och då ser någon maten under luckan och då smäller det, förklarar han.

Turerna har varit många, med JO-anmälningar, rättegångar, överklaganden och anklagelser om jäv. Om man skulle samla alla dokument som har med vildsvinsfällorna att göra så rör det sig om hundratals, kanske tusentals sidor, och Lars-Olof Lundgren har lagt ner ungefär lika många timmar på ärendet.
– Över 3000 timmar, det är skamligt att det har fått pågå, vid tre tillfällen har det varit nära konkurs.

Naturvårdsverket har haft olika invändningar mot fällorna under åren, och handläggningen av ärendet har gång på gång skjutits upp. Bland annat eftersom Naturvårdsverket ville göra fler tester.

I takt med att åren gått och handläggningen dragit ut på tiden, blev konflikten mellan Lars-Olof Lundgren och Naturvårdsverket allt mer infekterad. Men nu, för bara någon månad sedan godkändes till slut vildsvinsfällorna med vissa restriktioner om hur de får användas, men Lars-Olof Lundgren är ändå inte nöjd.
– Alla regler gör att fällan inte går att använda.