Kalmar

F-kassans besked: En timmes assistans räcker

1:54 min

Sofia Näslunds dotter Esther är fem år. Hon har en grav utvecklingsstörning och autism. Varje dag får hon fem till tio epileptiska anfall och hon kan aldrig vara ensam. Trots det menar Försäkringskassan att Esther inte behöver mer än en timmes assistans om dagen.

Efter två års kamp med ansökningar till kommunen och turer i både förvaltningsrätten och kammarrätten beviljades Esther för ett halvår sedan rätt till 60 timmars assistans i veckan. För familjen var det här en oerhörd lättnad och Esthers storasystrar fick plötsligt den tid med sina föräldrar som de längtat efter.

– Hon älskar sina assistenter, berättar Sofia Näslund.

– Varje gång de kommer får de världens kram och puss och så vill hon bestämma. Antingen går de upp och leker, eller så går hon ut eller läsa en bok. De kan tolka henne – vad hon vill och inte vill göra.

Hänvisar till normalt föräldraansvar

Men nu har Försäkringskassan gjort bedömningen att Esther inte behöver mer än en timmes assistans om dagen. Försäkringskassan hänvisar till normalt föräldraansvar, men begreppet är luddigt och vilka regler som egentligen ska gälla är osäkert.

För familjen innebär det att de själva måste vaka över Esther dygnet runt, när hon inte är på förskolan. Sofia Näslund förstår inte hur familjen ska klara det:

– Sedan vi fick assistansen har vi kunnat börja leva som en normalfamilj. Vi har haft assistans sedan februari. Så det här beslutet – det har verkligen fått oss att sjunka till botten.

Här kan du läsa och lyssna på Försäkingskassans svar.