Eskilstuna

Volvo gör sig av med anställda

1:34 min

Volvokoncernen sjösätter ett sparprogram för att minska kostnaderna med fyra miljarder kronor om året. Jobb för tjänstemän och konsulter försvinner, men hur många och var i världen är oklart.

I effektiviseringsprogrammet finns inga planer på att dra ner på antalet personal inom produktionen.

Programmet väntas spara cirka fyra miljarder kronor om året, uppger Volvokoncernen med stor produktion i Eskilstuna.

Sparåtgärderna förs samman i ett gemensamt program för hela koncernen, för att man ska få en bättre bild av både effekterna och tidsplanen för genomförandet, uppger Volvos koncernchef Olof Persson i pressmeddelandet.

Mårten Wikforss, Volvos informationschef, vill inte berätta hur många anställda som kommer att sägas upp.

– Nu sitter vi och tittar på ett stort antal olika åtgärder, som berör staber och supportfunktioner och tjänstemannasidan såväl som industrisystemet. Och i takt med att vi fattar de här besluten på en mer detaljerad nivå so kommer vi löpande att berätta vilka konsekvenserna kommer bli i de olika delarna. Vi förstår att människor är oroliga, men vi kan inte säga mer nu,  säger Mårten Wikforss som är informationschef.

Inom Volvokoncernen finns olika verksamheter och personer som sysslar med ungefär samma sak. Det har blivit så när koncernen köpt på sig bolag och där finns pengar att spara enligt Mårten Wikforss. Och det är främst hos lastbilsverksamheten pengarna ska hämtas.

– Här ser vi nu möjligheter att göra effektiviseringar och att den vägen bli mer konkurrenskraftiga och framgångsrika, säger Mårten Wikforss.

Det finns ännu inga uppgifter om hur Volvo CE i Eskilstua påverkas.