Statsministern bjuds in till utställning om romer

1:41 min

Göteborgs stadsmuseum förlänger den historiska delen av utställningen "Vi är romer" till januari 2015. Beslutet kommer efter Dagens Nyheters avslöjanden om att polisen i Skåne haft register över tusentals romer, såväl vuxna som barn.

– Just nu känns det oerhört viktigt att man får en annan bild. För registreringen som är en kränkning av mänskliga rättigheter och bryter mot lagen, jag tror det blir svårt att göra det när man har sett utställningen, säger Cornelia Lönnroth, chef på stadsmuséet i Göteborg.

Utställningen öppnade i mars i år och var planerad att pågå till januari nästa år och nu blir det alltså en förlängning.

Över 50 000 personer har sett utställningen där romer i Sverige berättar om sina liv och erfarenheter.

I Göteborg har bland annat politiker, polis, socialtjänst och vårdpersonal sett utställningen och fått ta del av särskilda utbildningar. Och det har varit betydelsefullt.

– Vi kan se effekterna under den tiden som vi har haft öppet. Och om det kan ske så mycket på så kort tid, så vill vi ju att det ska fortsätta.

Men Cornelia Lönnroth och hennes kollegor på muséet, bland dem flera romer, vill att även de högsta makthavarna i Sverige ska får se utställningen Vi är romer. Inbjudningar kommer att skickas till bland andra statsminister Fredrik Reinfeldt, integrationsminister Erik Ullenhag och justitieminister Beatrice Ask.

– De får se den andra bilden, de får se historien, det som romerna gått igenom under flera århundraden och att det beskrivs hur de har det idag. Det kan också vara bra för dem att se ungdomars hopp och drömmar om framtiden. Den helhetsbilden skulle vara bra om de såg, säger Cornelia Lönnroth.