Ronneby

15 miljoner till utsidan av kommunens hus

1:18 min

Styret i Ronneby vill satsa runt 15 miljoner kronor extra på underhåll av kommunens fastigheter. Det handlar om de så kallade "AFA-pengarna" som kommunen fått tillbaka från sitt försäkringsbolag.

15 miljoner kronor utgör idag runt hälften av det eftersatta fastighetsunderhållet i Ronneby kommun.

Ännu är inget spikat men signalerna från många av de politiska partierna är positiva till att satsa pengarna på att rusta upp utsidan på många av kommunens fastigheter.

Utsidan det viktigaste
Magnus Graad som är chef på tekniska förvaltningen i Ronneby säger att pengarna är mycket välkomna och att det handlar om just utsidan har sin förklaring.

– Om utsidan är dålig får man också skador på insidan och i förlängningen så förfaller huset, säger han. 

Bråttom att använda
Återbetalningen av AFA-pengar börjar bli något av en tradition. Pengarna kommer av att färre personer än väntat varit sjukskrivna. Men det finns ett stort "men".

Pengarna måste användas i år och eftersom vi nu är framme i slutet av september börjar det bli bråttom. Det tror dock inte Magnus Graad ska innebära något problem.

– Nej vi har ju fått signaler om att det här har varit på gång, så vi har tagit kontakt med en rad entreprenörer. Får vi beslutet är det bara att trycka på knappen!

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se