Ambulanspersonal uppmanas vara mindre kritiska

2:00 min

I en klausul som gått ut från ledningen för ambulanssjukvården på Sahlgrenska uppmanas dom anställda att vara lojala och försiktiga med sin kritik av Sahlgrenska. "Rätten att kritisera arbetsgivaren är inte ovillkorlig", står det i en av paragraferna som gäller alla anställda inom SU Ambulans.

Formuleringen får stark kritik av yttrandefrihetsexperten Nils Funcke.

– För det första blir jag förvånad över att man lägger en förlamande våt filt över kritik inom organisationen. Det andra är ju att det här är formuleringar som inte alls överensstämmer med de regler och förordningar som finns för anställda inom myndigheter. Alla har en väldigt låntgående rätt att faktiskt lämna uppgifter som faktiskt skadar arbetsgivaren, säger Nils Funcke.

Per-Olof Blomqvist är HR-chef på Salgrenska Universitetssjukhuset. Han försvarar skrivningen och menar att det inte handlar om att inskränka i meddelarfriheten. Det handlar enligt honom om att vara lojal mot sin arbetsgivare och följa dom beslut som fattas av ledningen.

– Har ett beslut fattats inom vår organisation så ska vi följa det tills ett annat beslut är fattat. Ska vi lägga ned mer energi på om det är dåliga beslut då utför vi inte de arbetsuppgifter som vi är ålagda.

Men är det inte en sak att följa beslut och en annan att kritisera dem?

– Nja, både och. Det kan vara på olika sätt. Att man struntar i besluten och gör det man tycker själv är bäst.

Det är ju inte så det står i texten, det står att man inte ska kritisera, inget om att inte följa besluten?

– Nej, men det är innebörden. Sen är det väl så att det kanske är bättre att formulera det på ett lite annat sätt. Men det som jag har pratat med henne (chefen för ambulanssjukvården) om är det som jag förmedlar till dig nu.

Men formuleringen kommer att vara kvar så som den är nu?

– Jag vet inte det, jag får prata med den chefen, säger Peo Blomqivst.

Nils Funcke menar att formuleringen skulle kunna fällas vid en eventuell granskning

– Det finns åtskilliga exempel på där JO och Justitiekanslern har slagit ned på likartade formuleringar och sagt att så här får man helt enkelt inte skriva, säger Nils Funcke.

Mika Wallgren
mika.wallgren@sverigesradio.se