Kvinnoprodukter funkar lika bra för män

1:17 min

Mjölk och energidrycker för kvinnor. Ja, den senaste tiden har allt fler livsmedelsprodukter som riktar sig enbart till tjejer dykt upp i hyllorna. Men de är faktiskt lika bra för både män som kvinnor.

– Det är inget som vi behöver egentligen, utan man kan klara sig på bra mat, säger näringsfysiologen Marie Löf.

Efter att Marie Löf läst innehållsförteckningen på Arlas Femalemjölk förstår hon inte varför den skulle vara extra bra för just kvinnor. Femalemjölken innehåller mer kalcium och vitamin D än vanlig mellanmjölk. Det är saker som kroppen behöver - men inte bara kvinnliga kroppar, utan alla kroppar.

På Arla säger man att man riktat mjölken till kvinnor eftersom fler kvinnor drabbas av benskörhet. Den innehåller också extra folsyra, eftersom det är bra om man planerar att bli gravid.

Men trots att inte alla kvinnor försöker bli gravida, ser man ingen poäng i att kalla den graviditetsmjölk, utan riktar den istället till alla kvinnor.

När det kommer till Femme natural boost, en energidryck i rosa burk som riktar sig till kvinnor, finns det inget speciellt i den som skulle vara bra för just kvinnor. Skaparna tyckte att de energidrycker som fanns var för stereotypt manliga.

Precis som Femalemjölken har Femme natural boost använt sig av färgen rosa för att attrahera kvinnliga kunder.

– Det där kan man ju bli enormt trött på; det som ska kopplas till en särskilt feminin variant av en redan fungerande produkt. Där själva formen och färgen ska sätta igång något infantilt, säger medieforskaren Anja Hirdman.

Ellen från Luleå är skeptisk till den rosa energidrycken Femme Natural Boost.

– Jag såg den i butiken. Det är så himla klassiskt och stereotypiskt. Så den hade jag nog inte köpt.

 Vad är det som får dig att inte vilja köpa då?

 – På nåot sätt vill man ju inte falla i det här mönstret att köpa rosa. Det står ju till och med att den är för kvinnor. Jag tror det är lite därför. Jag vill kunna välja själv.

 Anna Söderberg är inte lika skeptisk.

 – Jag skulle säkert kunna prova. Jag kanske bara dras till den för att jag gillar rosa, men det är kanske en stereotyp för kvinnor så jag vet int..