Högerextrem tidning upprör folkmusik-Sverige

2:21 min

Den högerextrema tidningen Nya tider har väckt livlig debatt i veckan efter att ha sökt presstöd på närmare 1,7 miljoner kr. Det kräver en upplaga på minst 1500 exemplar. Idag kan Kulturnytt berätta att många i folkmusik-Sverige under sommaren har fått tidningen gratis i sina brevlådor utan att ha bett om det.

En av dem som undrar varför just hon har fått tidningen är nyckelharpisten Emilia Amper:

- Jag har ju synts ganska mycket och är ganska aktuell i folkmusikvärlden i Sverige så det är kanske det då, att de helt enkelt hoppas på att de ska få napp någonstans, med någon som sympatiserar med samma idéer som de har, säger Emilia Amper.

Nya tider försöker framställa den svenska folkmusikkulturen som något den inte är, fortsätter Emilia Amper och framhåller det faktum att musiken aldrig följer nationsgränser. För henne är folkmusikvärlden den mest öppna, respektfulla och antirasistiska miljö som hon känner till, men i somras publicerade tidningen en beskuren* bild från Delsbostämman som fick stämmogeneralen Åsa Eriksson att reagera kraftigt.

- Man klipper bort en tjej, en mycket tjusig tjej som håller svenska flaggan. Antagligen för att den här tjejen är mörk. Man klipper bort henne och flaggan rakt av, säger Åsa Eriksson och fortsätter:

Andra som fått tidningen i folkmusik-Sverige talar också om det språk som den är skriven på. Ett gammaldags och starkt nationalistiskt färgat språk som hämtat ur en turistbroschyr för Sverige på 30-talet, som en av de andra som fått tidningen uttrycker det.

Nya tider väntar just nu på att få svar på sin första ansökan om presstöd. För att vara berättigad till stödet måste tidningen bland annat ha en upplaga på minst 1500 exemplar och komma ut minst en gång i veckan, men tidningens reporter Erik Alhem svarar inte på frågan varför just de här och andra aktiva i folkmusik-Sverige har fått tidningen och hur Nya tider har fått deras adresser.

Istället läser Alhem upp ett färdigskrivet svar som handlar om att tidningen ska ha fått många nya prenumeranter på kort tid, bland annat genom att ha delat ut provnummer under många folkmusikhändelser under året och att de inte har en aning om hur många av dessa som är aktiva folkmusiker. Då jag invänder att de jag har pratat med inte är prenumeranter läser han upp samma färdigskrivna svar igen, och på frågan om den beskurna bilden läser Alhem upp detta svar:

- Vill de som du menar är upprörda över det här att vi ska bedriva någon slags diskriminering eller särbehandling och på deras order klippa in valda personer som de - vilka de nu är - väljer ut bara för att en person har en speciell färg på hyn, och hur rimmar det med ett demokratiskt samhället och en fri press?

Berit Nygren
berit.nygren@sverigesradio.se

Erika Norberg
erika.norberg@sverigesradio.se

Vi kan tillägga att den socialdemokratiska veckotidningen Ny Tid har överklagat Patent- och registreringsverkets beslut att säga ja till namnet Nya Tider, rapporterar Medievärlden.

*Utformningen av bilden som publicerades i Nya tider var sådan att det inte framgick att en mörkhyad kvinna gick i tåget intill den svenska flagga som är i bildens fokus. Efter att inslaget sändes tillbakavisar Nya tider dock att bilden skulle vara beskuren, och uppger till Kulturnytt att bilden är i originalskick. /Mattias Hermansson, redaktionschef Kulturradion.