Båstad

Förslag: Kommunen ska köpa sina egna grisar

1:41 min

Med kommunalt ägda djur, som kor, får och grisar skulle Båstad kommun få närproducerat kött att servera i skolor och på boenden. Nu vill Socialdemokraterna utreda om det är möjligt och har skrivit en motion till kommunfullmäktige.

– Det var en kollega som hade läst en artikel i tidningen Land och vi tyckte det var en bra idé att kommunen kunde ha egna djur och att sen kunna använda köttet i vår verksamhet och få närproducerat kött, säger Anne Kjellberg.

Det är inte meningen att kommunen ska ha anställda som sköter gårdar, säger hon, utan det är en tjänst som köpas av lantbrukare.


Socialdemokraterna bakom motionen har låtit sig inspireras av ett samarbete som pågår mellan några kommuner och LRF i Dalarna. Men Anne Kjellberg minns också när det fanns så kallade hushållsgrisar i kommunal ägo.

– När jag började tror jag det fanns kvar på Bjärehemmet i Västra Karup och då hade man ju det hos någon bonde.

Frågan är ju också vad den borgerliga majoriteten i Båstad tycker.

- Ja, det vet jag inte. Egentligen är det väl Centerns fråga och så har jag läst om en kommun där Moderaterna har varit kritiska och tycker att det inte är en kommunal verksamhet. Så det kan bli spännande att se vilka som stöder vår motion, säger Anne Kjellberg.


P4 Kristianstad