Sprängningarna i Vinköl

Svevia tillkallar polis till bergtäkten i Vinköl

1:20 min

Svevia har kallat polis till plats för att få bort de som protesterar mot sprängningarna i täkten i Vinköl. Mellan lunchtid och klockan fyra i eftermiddag kommer Svevia göra ett nytt försök att spränga i bergtäkten vid Vinköl utanför Skara.

Protester från närboende gjorde att de planerade sprängningarna i förra veckan ställdes in.

De protesterande Vinkölsborna finns på platsen i dag också med sina tält och enligt Svevia befinner de sig inne på deras område.

– Vi har planerat att ta en vanlig sprängsalva och spränga under dagen, säger Katarina van Berlekom, råvaruansvarig på Svevia.

Vinkölsborna sitter ju i vägen här för sprängningarna, vad händer där? 

– Vi har varit och pratat med de och sagt att vi kommer att spränga under dagen och bett att de ska flytta på sig.

Om de inte flyttar på sig då?

– Vi håller på att ladda så vi kommer att genomföra sprängningen idag och de sitter innanför vårat verksamhetsområde och vi har bett att de ska flytta sig utanför det.

De påstår att de sitter utanför staketet.

– Vi har fått ett nytt tillstånd och nu sitter de innanför vårat nya tillståndsgivna område. Det tillståndet fick vi för ungefär ett år sen och sen har de överklagat och sen har det prövats i mark och miljööverdomstolen där de inte fick prövningstillstånd. Så beslutet i mark och miljödomstolen gäller och då sitter de innanför vårat verksamhetsområde och vårat framtida brytområde, säger Katarina van Berlekom, råvaruansvarig på Svevia.