Carl Bildt och Gunilla Carlsson KU-anmäls efter Ekots avslöjande

0:16 min

Miljöpartiet KU-anmäler utrikesminister Carl Bildt och före detta biståndsministern, Gunilla Carlsson, efter att Ekot avslöjat att utrikesdepartementet betalat Gunilla Carlsson och hennes statssekreterares lön genom biståndspengar.

– Som jag har förstått det så får man inte flytta kostnader från regeringskansliet, utan det krävs i så fall nya riksdagsbeslut, säger Peter Eriksson, ordförande i konstitutionsutskottet (MP).

Utrikesdepartementet har betalat före detta biståndsminister Gunilla Carlssons och hennes statssekreterares lön genom biståndspengar och nu vill Miljöpartiet att KU ska granska hanteringen. Lönen betalades ut under fyra års tid och det handlar om över 20 miljoner kronor, enligt Ekots granskning.

– Jag tycker att det här är ett moraliskt lågvattenmärke. Det är ett felaktigt beslut att ta pengar från de fattiga. Frågan är om det också är ett regelbrott. Jag tror det, men det måste KU granska, säger Peter Eriksson.

Bodil Ceballos, utrikespolitisk talesperson (MP) menar att utrikesministern borde känt till det här:

– Det som skett är så anmärkningsvärt att även utrikesministern bör ha haft vetskap om detta.

På Twitter skriver Carl Bildt: "KU:s ordförande säger att vi brutit mot riksdagens budgetbeslut. Vi får väl se vem som har rätt. Avgår han om han har fel?

Maria Makar, Ekot
maria.makar@sverigesradio.se