HANDBOLLSBLOGGEN

Om eskilstunakillen som återvänder och om spelare som faller

En liten, liten bomb briserade i Lund i fredags. H 43 hade gjort klart med eskilstunakillen Sasa Todosijevic precis timmen (?) före avkast i seriepremiären mot Kristianstad!

Sasa Todosijevic minns de flesta guifanhängare som en riktig kamikazespelare. Såg han en lucka i försvaret tog han den allt som oftast. Och gjorde det bra. I hans sista match med Guif, våren 2008, fick vi se ett riktigt klassiskt paradigmskifte. Kvartsfinal 5 borta mot Hammarby. Startuppställningen på 9 meter, Micke Johansson-Sasa Todosijevic-Pawel Albin, körde fast totalt och Kristján bytte in Robin, Haukur och Zacke som kunde sånär vända ett tiomålsunderläge.

Den klassikern blev alltså Sasas sista match i guiftröjan. Och nu är han alltså tillbaka i svensk handboll efter fem säsonger i Tyskland. Ska bli riktigt kul att få se hur åren inom tysk handboll format honom!

---

Spelare som faller har jag skrivit i rubriken. Ja, det blev ju twitterstorm både i fredags och lördags i samband med elitseriestarten. I matchen Skövde-Sävehof var det många som spydde galla över Skövdes Wremer som ramlade efter en knuff av Ysander. Rimbo fick ju också äta skit efter att Hammarbys Adam Johansson drog på sig ett rött kort i samband med en smäll mot huvudet på en rimbospelare som till synes föll väldigt lätt.

När det gäller filmningar och att överdriva i samband med smällar har kommit mer och mer inom handbollen. Och jag är lite kluven där om vad jag tycker. Dels tycker jag absolut att spelare ska testa domarnas gränser för vad som tillåts. För egentligen, vad är det för skillnad mellan att smälla på hårt i försvaret med raka armar i bröstet och med att falla lite lätt när man blir knuffad lite lätt? Båda grejerna ska ju "egentligen" bestraffas med utvisning men allt som oftast blir det mest snack om den som faller kommer undan bestraffningen än den som delar ut en hård smäll. Men, å andra sidan, visst vore det trevligare om spelarna agerade schysstare så att domarna (som ändå får så mycket kritik) kunde få en lättare arbetsuppgift? Så vi slipper tjafset om filmare och fuskare.

---

En annan grej som väckte reaktioner var Rimbos v6 Jerry Tollbring som tycktes göra väldigt många mål med foten nere i golvet. Samma sak där, spelarna ska utmana domarna med att hitta gränsen. Sen att man lätt kan se på tv-repriser spelar ingen roll alls. Det är domarnas uppfattning som gäller. I med- och motgång. Det är bara att acceptera det faktum. Har domarna dömt mål, då är det mål, vare sig spelaren har en fot i golvet eller inte.

---

För trots allt, vem gillar inte en riktig furbo? En sån som kan reta upp motståndare till den grad att de provoceras till att ta ett rött kort, genom att förstärka och, ja, filma.

---

Det är ju ändå så, att åker fuskaren fast så lär han komma ihåg det resten av sitt liv. Och vi med!

---

Och vem vill inte bli ihågkommen?

---