Syrien drar sig tillbaka från Libanon

Syrien kommer att dra tillbaka sina trupper från Libanon och vill samarbeta med FN. Det sa Syriens vice utrikesminister vid en presskonferens i huvudstaden Damaskus på torsdagen.

– Vi vill samarbeta med FN och vi kommer att dra tillbaka våra soldater i enlighet med gällande avtal, sa vice utrikesminister Walid Muallem på torsdagen.

Dagens presskommuniké är den syriska regimens första officiella uttalande sedan mordet på Libanons förre premiärminister Rafiq Hariri i förra veckan, ett attentat som många skyller på Syrien.

Ändrat språkbruk
Trycket på regimen att dra sig tillbaka från det mindre grannlandet har ökat dramatiskt sedan dess och även om den vice utrikesministern inte angav någon tidsplan så hörs nu en annan ton, Damaskus talar om just ett tillbakadragande, inte bara en truppförflyttning som tidigare.

Syrien gick in i Libanon för att få ett slut på inbördeskriget där och ända sedan krigsslutet för femton år sedan har Syrien upprepade gånger försäkrat att de 15 000 soldaterna ska dras tillbaka i enlighet med avtalet som ingicks då.

Men när det väl har gällt har Damaskus sagt att det inte går, eftersom inbördeskriget då skulle flamma upp på nytt och på så sätt har Syrien i praktiken dominerat Libanon politiskt och militärt.

Maktvakuum hotar enligt Syrien
Libanons prosyriske premiärminister, uttryckte på torsdagen oro över att det kommer att skapas ett maktvakuum om Syrien backar och Syriens vice utrikesminister håller med.

– Innan Syrien drar sig ur måste den libanesiska armén kunna fylla hålet så att inte säkerheten i Libanon eller Syrien hotas, säger vice utrikesministern Walid Muallem.

Caroline Salzinger, Damaskus
caroline.salzinger@sr.se