Slut på lägre taxor för tjejer

I sommar träder en ny lag i kraft som ska stoppa könsdiskriminering i samband med köp av varor och tjänster. Den kan leda till att det blir dyrare för män att klippa sig och lättare för kvinnor att låna pengar. Det blir också förbjudet för taxibolagen att erbjuda billigare resor för kvinnor, säger jämställdhetsminister Jens Orback.

– Det kan mycket väl bli en konsekvens av den här lagen. Däremot tror jag man kan ha en solo-taxa för unga pojkar och flickor. Det är farligt för pojkar också att vara ute sent på kvällarna, säger Jens Orback.

Trots att det sedan länge är förbjudet i Sverige att diskriminera människor på grund av etnisk härkomst och religiös övertygelse eller kön har det varit möjligt att ha olika priser på exempelvis taxiresor och frisörbesök för män och kvinnor.

Lättare få banklån
Dessutom är det svårare för kvinnor att få banklån, vilket den nya lagen ska sätta stopp för, enligt jämställdhetsministern.

Enligt Jens Orback ska det i framtiden inte heller vara möjligt att ha olika avgifter för män och kvinnor hos frisören.

Inte lyckats hitta lösning
Men regeringen har misslyckats med att hitta en lösning som gör att lagen omfattar även försäkringsområdet. I dag betalar kvinnor mer för sina privata sjukförsäkringar och det är svårt att ändra på eftersom EU inte godkänt Sveriges förslag om könsneutrala försäkringar.

Regeringen kommer att fortsätta driva frågan.

Linda Vikström
linda.vikstrom@sr.se