Supporterklubbarna laddar inför kvällens derby

6:52 min

Få personer har missat att det är fotbollsderby mellan AIK och Djurgården ikväll. Det första på Tele2 Arena. Medan polisen och klubbarna förbereder säkerheten, förbereder sig supporterklubbarna för fest.

AIK:s supperklubb Smokinglirarna kommer att samlas vid Medborgarplatsen för att sedan promenera Götgatan mot Globenområdet.

– Det kommer droppa in AIK:are under hela dagen. Sedan knallar vi mot arenan vid femtiden, berättar Fredrik Ekström som är ordförande för AIK:s supporterklubb Smokinglirarna.

Sträckan är den samma som Hammarbys supportrar brukar gå inför sina hemmamatcher. Polisen är rädd att bajensupportrar kommer att drabba sammans med AIK:s supportrar på Södermalm. Men att AIK laddar upp på samma sätt som Hammarby brukar göra har Fredrik Ekström inga problem med.

– Det sägs ju att att det är en bajenmarsch. Men vi kommer samlas på Medborgarplatsen och köra vår marsch.

Djurgårdens supportrar kommer att samlas vid Globentorget vid sextiden ikväll och kommer sedan marschera mot arenan, förbereda sina tifon och sjunga upp.

– Det är lite tudelat. Jag mår illa och hoppas att allt ska vara över. Samtidigt är jag riktigt taggad. Det är det första allsvenska hemmaderby på 20 år och kan bli en magisk kväll, säger Järnkamiernas ordförande Dan Blomberg.

– Det är en otroligt ångestladdad upplevelse som kan sluta med antingen total lycka, eller total besvikelse.

Förberedelserna inför matchen är stora, både från klubbarnas sida och från polisen. Järnkamiernas ordförande Dan Blomberg tror inte att vi kommer att få se samma scener som vid Hammarbys match på Gais i förra veckan, när det blev bråk på läktaren och matchen fick avbrytas.

– Jag tror inte att det är så stor risk. Som tur är händer det väldigt, väldigt sällan.

Djurgården har investerat två miljoner kronor på säkerhetsarbetet inför matchen. Och AIK:s Fredrik Ekström tycker att förberedelserna från klubbarnas sida är mer än tillräckliga.

– Både AIK och Djurgården lägger ner mångmiljonbelopp på säkerhet. Klubbarna gör mer än vad de borde behöva göra, tycker jag, säger han.

När det gäller matchen då, det första derbyt på Tele2 Arena mellan Djurgården och AIK, är båda supporterklubbar övertygade att deras lag kommer att ta hem segern. Båda är dessutom övertygade om att det kommer att bli en häftig match.

– Vi har fått bättre förutsättning på Tele2 Arena, med till exempel akustik och så där. Jag tror att det kan bli det mest högljudda derbyt som varit, säger Dan Blomberg i Järnkaminerna.