Vem ska Merkel bilda koalition med?

2:10 min

Det ser ut att bli en svår väg till en ny regeringskoalition för förbundskansler Angela Merkel i Tyskland. Det bråkas redan internt inom socialdemokratiska SPD om att bilda regering under Merkels ledning – och inom det Tyska Miljöpartiet är det närmast chockstämning.

Det  mullrar inom vänsterflygeln inom det tyska socialdemokratiska partiet inför frågan om SPD ska ingå i en Angela Merkel-ledd regering, en så kallad stor koalition.

– Absolut ingen stor koalition, säger två socialdemokrater till t -kanalen NTV.

En tredje kräver att SPD ska fortsätta i opposition.

På fredag ska partiet genomför ett partikonvent bakom stängda dörrar där man ska avgöra om SPD ens ska inleda sonderingssamtal med kristdemokraterna och Merkel om en regeringsbildning.

De socialdemokratiska partitopparna, med ordföranden Sigmar Gabriel i spetsen, vill det, men flera andra inom partiet kräver nu en medlemsomröstning i frågan.

De som vill fortsätta i opposition fruktar att till exempel regeringsdeltagande ska skada partiet opinionsmässigt inför nästa val, och göra att det blir öppen gata för till exempel vänsterpartiet Die Linke att växa sig starkt i stället.

Och Die Linke försöker redan nu få SPD att bekänna färg om en minimilön som båda partierna gick till val på som viktigaste prioritet. Partiet föreslår att SPD, Die Linke och Miljöpartiet Die Grüne, som tillsammans har fler platser i den nya förbundsdagen än Merkels kristdemokrater, gör upp om en minimilön och trumfar igenom den framför ögonen på Merkel.

Och inom det Tyska Miljöpartiet, som också är en möjlig – dock mindre trolig – regeringspartner för Merkel, är det dyster avgångsstämning efter det dåliga valet i söndags.

Jürgen Trittin, ett av partiets två toppnamn i valet, har sagt att han avgår från den mäktiga posten som gruppledare för miljöpartiets riksdagsgrupp efter valfiaskot.

Valprogrammet, med fokus på skattehöjningar, bar på många sätt Trittins namnunderskrift och nu får han ta konsekvenserna av misslyckandet. Hela partistyrelsen har också ställt sina platser till förfogande.

Denna uppbrottstämning inom partiet, och nyorientering inför kommande val, gör att många ser det som otroligt att Merkel skulle vara intresserad av att försöka bilda en regering med miljöpartiet istället för SPD.

Ledaren för det inflytelserika kristdemokratiska partiet i Bayern, CSU, Horst Seehofer har också i tydliga ordalag uteslutit förhandlingar med Miljöpartiet.

Angela Merkel själv agerar i tysthet bakom kulisserna.