Utnyttjade arbetare berättar om VM-bygget i Qatar

1:28 min

Det lilla landet Qatar ska arrangera världsmästerskapen i fotboll år 2022. Byggnadsarbetena pågår för fullt. Men i dag avslöjar den brittiska tidningen the Guardian, att arbetet utförs av hundratusentals gästarbetare som lever under närmast slavliknande förhållanden.

Ganesh blev bara 16 år. Han kom hem till sin sörjande familj i en liten by i Nepal i en röd kista.

Under sommaren, har nästan varje dag nepalesiska byggnadsarbetare dött i Qatar av värmeslag, hjärtinfarkt eller arbetsplatsolyckor.

Nepaleserna är den största gruppen bland de hundratusentals gästarbetare som nu bygger vägar, hotell och shoppingpalats inför VM i fotboll som ska arrangeras i Qatar år 2022.

Tidningen the Guardian berättar i dag deras historia i ett stort granskande reportage som publiceras både i en rad artiklar och i ett videoreportage.

En gästarbetare berättar för tidningen, att han blivit lurad. Han får bara hälften så mycket i lön som han blivit lovad. Men han kan ändå inte åka hem

– Jag har många utgifter. Jag har en stor familj att försörja därhemma och jag måste betala av på lånet jag tog för att kunna åka hit, säger gästarbetaren, som framträder anonymt i Guardians reportage.

Andra vittnar om att de inte fått någon lön alls under flera månader. Och att deras papper tagits ifrån dem, så att de förvandlats till illegala immigranter som inte kan få utresetillstånd om de skulle vilja åka därifrån

Ganesh dog efter bara två månader i Qatar. Hans familj är nu fattigare än innan de skickade iväg honom. Bolaget som rekryterade Ganesh vägrar att skriva av lånet.

Staffan Sonning, London
staffan.sonning@sverigesradio.se