Liksjoe/ Lycksele

Han vill att samiskan ska eka i alla dalgångar igen

9:13 min

I veckan pågår Biejvieh- samiska dagar i Lycksele. Igår föreläste Johan Sandberg McGuinne om att återta sitt språk. Han är arg över det som skett och vill att samiskan ska eka i alla dalgångar.

Termometern har börjat närma sig det blåa strecket när jag rullar in i Lycksele. På Skogsmuéet hälsas jag välkommen av alla som redan bänkat sig framför Johan Sandberg McGuinne. Då han återupptar föreläsningen stiger temperaturen direkt.

- Att förstöra ett språk kan i det närmaste jämföras med att spränga Louvren, säger Johan Sandberg Mcguinne.

Han berättar för de nyfikna åhörarna vad språkdöd är för något, vilka kosekvenserna är och använder fraser som Glottofagi, språkattrition och Zombiespråk- språk dömda att dö ut. De obekanta orden gör han förstådda med egna berättelser och iakttagelser. Den glöd som brinner går inte att ta miste på.

- Språkförlust är en form av kulturellt folkmord, säger McGuinne.

Själv är han uppvuxen med fötterna i två minoritetskulturer, den samiska och den gaeliska. Han har bott i Skottland men kände att Sápmi och sitt modersmål sydsamiska lockade. I våras landade McGuinne i Lycksele där han jobbar som lärare i svenska och engelska på Finnbacksskolan. Det tog inte länge förrän han blev en del av Lycksele sameförening.

- Till allas vår glädje kom Johan in som en ung, frisk fläkt i sameföreningen, han engagerar sig i de unga och språket, säger Gunnel Rönér Douhan, Lycksele sameförening.

Identitet, kultur och språk är viktiga hörnstenar i McGuinnes liv och han vill gärna dra sitt strå till stacken för att Lycksele ska bli mer samiskt som han själv säger.

- Det är många av mina elever som har börjat bejaka sina samiska identiteter, Det känns som vi börjar komma in en tid, även här i Lycksele, då det är något man kan vara stolt över. Det känns som det är friska bra vindar som kommer och jag hoppas att det fortsätter så, säger Johan Sandberg McGuinne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio