Arvidsjaur

De äter Sveriges billigaste skolmat

1:42 min

Sveriges billigaste skollunch serveras på gundskolan i Arvidsjaur. Det visar en undersökning som Skolmatens vänner gjort. Skollunchen kostar där fem kronor och 79 öre per portion.

Men trots att skollunchen är billig, så är de allra flesta elever på Fridhemsskolan i Arvidsjaur nöjda:

- Det är bra att de kan laga mat till så låg kostnad och själv tycker jag att maten är ganska bra, säger Andreas Möller som går sista året på Fridhemsskolan i Arvidsjaur.

Under år 2012 var kostnaden för en skollunch i grundskolan i Arvidsjaur endast fem kronor och 79 öre och därmed billigast i landet. Det enligt en undersökning som Skolmatens vänner har gjort.

- Det är en mycket snål budget, säger Annika Unt Widell, dietist och projektledare för Skolmatens vänner.

Men att skollunchen är billig behöver inte innebära att den är näringsfattig.

- Det går att laga bra mat för en billig slant, men det vi önskar från kommunerna är att man ska ställa krav på hur råvarorna har kommit till. Var är de tillverkade, under vilka förhållanden och hur har djuren haft det, men det här gör förstås att maten blir dyrare, säger Annika Unt Widell, dietist och projektledare för Skolmatens vänner.

Av de 190 kommuner i landet som medverkade var åtta från Norrbotten och undersökningen visar att en lunch i grundskolan i genomsnitt kostar nio kronor och 80 öre.

- Det väcker många frågor som vi behöver få svar på. Hur ser vårt arbete och målen ut? Jag tror att vi behöver mer pengar för att nå ända fram, säger Camilla Grahn, kostchef i Arvidsjaurs kommun.