
Susanne Liukkonen hjälper oss med stretching
Stretcha eller inte? Det är frågan, många forskare betonar att stretchingen har både positiva och negativa egenskaper. P4 Morgons träningscoach Susanne Liukkonen pratade om stretching utifrån hennes erfarenhet. Hon passade också på att visa oss några övningar.
På 1980-talet beskrevs stretchingen i enbart positiva ordalag: stretching var skadeförebyggande, ökade musklernas rörlighet, motverkade träningsvärk och mycket mer. Idag är debatten mer nyanserad och många forskare betonar att stretchingen har både positiva och negativa egenskaper.
En negativ egenskap som stretching har och som numera är tämligen oomtvistad är att stretchingen gör dig mindre explosiv. När du stretchar innan träning så blir förmåga att producera kraft sämre. Många vetenskapliga studier visar samma slutsats. Om du exempelvis håller på med fotboll, friidrott, badminton eller tennis så kan det vara direkt negativt att stretcha innan prestationen. Vissa studier pekar mot att personer med god rörlighet har en sämre löpekonomi, det vill säga de förbrukar mer energi vid varje löpsteg. Även spänsten försämras av stretching på både kort och lång sikt.
En del forskare hävdar att stretch kommer att försvinna inom tävlings- och elitidrotten. Finns ett stöd för en viss skadeförebyggande effekt. Detta då förutsatt att du stretchar regelbundet.
Varför skall man då stretcha?
- Påverkar kroppens naturliga återhämtningsförmåga
- Motverkar stelhet i musklerna
- Motverka muskelförkortningar och öka rörligheten så att du kan ta ut rörelsen mer och prestera optimalt.
- Ger en ökad rörlighet medför minskad risk för muskelbristningar och skador på senor.
- Som rehabilitering efter muskelskador.
Det som händer med muskler då man stretchar är att korta, stela muskler minskar rörligheten kring kroppens leder. Genom att töja på musklerna tillräckligt mycket kan vi motverka dessa muskelförkortningar och öka rörligheten.
Det är viktigt att hitta sina svaga punkter. Detta gör man genom att analysera sin teknik i sin ”idrottsgren” samt reflektera över var man blir stel efter tuffa träningspass/tävlingar. Känner man av någon gammal/ny skada? Det är på dessa punkter fokus ska ligga tycker Susanne Liukkonen.
Det är också viktigt att du stretchar med kontroll, känner till var musklernas fäste sitter och inte överanstränger lederna. Det är muskeln som främst ska kommas åt inte lederna. Känn efter, känns det bra gör det ofta gott.
Man bör ha som krav att stretching inte skall göra ont.
Tänk på att behovet av rörlighetsträning är mycket individuellt och beroende på både din kropp, din naturliga rörlighet och vad du vill prestera. Testa dig fram vad som passar just dig. Våga kritiskt granska, gör inte bara som ledaren gör utan att förstå syftet, och läs på om din anatomi. Likväl som att läsa på om tex olika dieter borde varje utövare läsa på om kroppens anatomi, muskler som samverkar (synergister) och muskler som motverkar (antagonister). Lär dig förstå din kropp.