radiosporten granskar

Så slår de nya domartolkningarna: Fem gånger så många utvisningar

2:57 min

86 utvisningar för slashing dom första fyra omgångarna i årets SHL, jämfört med bara 17 för motsvarande förseelse förra säsongen. Så ser fakta ut när Radiosporten har granskat den stora snackisen i Hockeysverige – domarnas hårdare tolkning av slashingregeln.

Vad tycker du? Dömer domarna för hårt? | Kommentera längts ner  i artikeln!

Utvsiningarna för slashing har alltså blivit fem gånger så många. Men trots att utvisningarna haglat så verkar kritiken från inledningen av säsongen, träningsmatchandet, ha lagt sig.

– Men det är svårt för spelare som hållit på i många år, som Tomi Kallio hos oss, att lära om, menar Växjös tränare Sam Hallam. Det kommer att ta lite tid.

Det finns ytterligare en faktor i den nya bedömningen, nämligen när slashingutvisningarna kommer. Där är det betydligt fler i första och andra perioderna jämfört med den tredje. Men om det är domarna som höjer nivån eller spelarna som inte vågar slasha lika mycket, råder det delade meningar om.

– Är en match helt jämn så vågar nog inte spelarna slå med klubban, tror domaren Pehr Claesson. Sedan, om det är avgjort, kanske det blir slashingar i ren frustration i slutet av matchen.

För spelarna handlar det alltså mycket om att lära om.

– Förr kunde man slå på motståndarnas klubbor så dom förlorade puckkontrollen, säger Johan Markusson, som är lagkapten i Växjö. Nu får man ta till apostlahästlarna och försöka åka ikapp sin motståndare i stället. Men jag gillar den nya regeln.

Örebros Conny Strömberg håller med.

– Det känns som om domarna är på väg att hitta nivån nu, säger han. I början av säsongen var det nolltolerans.

Tittar vi på statistiken så ger den också Conny Strömberg rätt. Så här ser den ut:

Omgång 1: 18 slashingutvisningar

Omgång 2: 25

Omgång 3: 23

Omgång 4: 20

Just nu befinner vi oss mitt i omgång fem och med fyra matcher spelade så har det dömts för slashing tio gånger. Med samma fördelning i kvällens två återstående matcher kommer vi att hamna på säsongens lägsta siffra: 15.

– Det var hockey-Sverige som ville ha den här nya tolkningen, säger domarbasen Peter Andersson.

– Visst kanske vi har tagit någon slashing för mycket, men säkert också missat någon. Sammantaget är det dock bra för spelet, som har blivit snabbare. Men det gäller att hålla balansen. Hockey är en tuff sport där det ska smälla.

Det finns också olika sätt att försöka anpassa spelarna till den nya regeln. Sam Hallam, tränare i Växjö, bestraffar sina spelare med armhävningar om dom slashar på träningen.

– Det händer att det ligger folk både här och där på isen och gör armhävningar. Jag vet inte, antingen får dom sylt i armarna eller så blir dom starkare. Vi kan väl köra på det senare, säger Sam Hallam med ett skratt.